Darinka Matić Marović

Darinka Matić Marović (Herceg Novi, 6. februar 1937. – 15. jul 2020.), jugoslavenska i crnogorska dirigentica.

Darinka Matić Marović

Biografija uredi

Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. godine u Herceg Novom. Njen otac Branko je bio artiljerijski oficir kraljevske jugoslovenske vojske, a majka Zora je bila službenica. Oba roditelja su joj iz Boke, te je tamo i provela detinjstvo. Njena majka je rasla u Paragvaju, u porodici Đućića, koji su služili kao počasni konzuli Jugoslavije.

Diplomirala je dirigovanje u klasi profesora Mihajla Vukdragovića. Bila je profesor u srednjoj muzičkoj školi „Stanković“, a od 1971. godine je angažovana na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je bila profesor dirigovanja na Katedri za dirigovanje i dirigent mešovitog hora Akademije. Ubrzo postaje dekan Fakulteta muzičke umetnosti u tri, a potom i rektor Univerziteta umetnosti u pet mandata.

Angažovana je kao profesor na Muzičkoj akademiji koja je osnovana u Podgorici, a potom premeštena na Cetinje. Istovremeno je profesor dirigovanja i dirigent orkestra na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Odnegovala je mnoge brojne generacije mladih dirigenata.

Udata je za Branislava Matića, profesora književnosti.

Darinka Matić Marović, proslavljeni dirigent, sada rukovodi horovima "Colegium Musicum" i "Obilić", a i profesor je dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, duži niz godina, na katedri za dirigovanje.