Dardaneli (grč. Δαρδανελλια – "Dardanelija", tur. Çanakkale Boğazı – "Moreuz Čanakkale"; u starini zvan i Helespont') jeste veoma uski morski prolaz u severozapadnoj Turskoj, koji povezuje Egejsko more sa Mramornim. Moreuz je dug 61 km, a širok svega 1,2 do 6 km, s prosečnom dubinom od 55 m (maksimalna dubina je 81 m). Voda teče u oba pravca duž ovog morskog prolaza: od Mramornog prema Egejskom moru putem površinske struje, a u suprotnom pravcu putem podvodne, dubinske struje.

Karta Dardanela

Poput Bosfora na severu, Dardaneli razdvajaju Evropu od Azije, dok između ova dva moreuza leži Mramorno more. Naziv Dardaneli potiče od Dardanija, starogrčkog mitološkog lika, koji je osnovao grad Dardaniju.

Mitologija uredi

Ime znači Helino more. Po grčkoj mitologiji Hela, kćerka kralja Atamanta, je imala brata blizanca Friksa. Mađeha ih je toliko mrzila da je tražila način da ih se otarasi. Umjetno je stvorila veliku glad u celom kraju, pa je potplatila proročište da kaže da treba žrtvovati Friksa da prođe glad. Blizance spasava leteći zlatni ovan, poklon boga Hermesa, koga šalje njihova majka boginja Nefela. Hela pada sa ovna u more i udavi se. Od tog vremena to mesto se naziva Helespont (Helino more). Ta priča kasnije postaje bitna jer Friks poklanja ovnovo zlatno runo jednom kralju. Kasnije pustolovine Jasona i Argonauta su zapravo potrage za zlatnim runom.

Kserks uredi

Persijski car Kserks I je tokom Grčko-persijskih ratova 482. pne. spremio ogromna flotu i armiju za invaziju Grčke. Herodot je tvrdio da ih je bilo 2 miliona, ali verovatnije je da je bilo najviše 250.000.

Da bi mogao iz Male Azije doći do Grčke trebao je preći Helespont . Zvao je najbolje graditelje mostova iz svih delova svog carstva da premoste Helespont. Taman kad su premostili Helespont, velika oluja je srušila te mostove. Kserks I je bio toliko ljut, jer smatrao se svemoćnim, da naređuje bičevanje mora sa 300 udaraca bičem. Da bi mu vojska prešla Helespont on koristi umesto pravih mostova, mostove od brodova. Poredao je toliko brodova preko Helesponta, da ga je premostio.

Vanjske veze uredi