Za ostala značenja, vidi Danny Thomas (razvrstavanje).

Danny Thomas (6.1. 1914 - 6.2. 1991.) bio je američki komičar i filmski i televizijski glumac, najpoznatiji po ulozi u televizijskom sitcomu Make Room for Daddy, kasnije prozvanom The Danny Thomas Show kako bi se dodatno iskoristila Thomasova popularnost.

Danny Thomas

Danny Thomas je rođen kao Amos Alphonsus Muzyad Yaqoob ui Deerfieldu u državi Michigan, u porodici Charles i Margaret Jacobsa, libanonskih maronita. Kao dijete je živio u Toledu, a kasnije u Rochesteru. Počeo je nastupati po angliciziranim imenom Amos Jacobs, a kasnije promijenio ime u Danny Thomas.

Prva uloga je došla godine 1952. u remakeu filma The Jazz Singer a tumačio je Gusa Kahna u biografskom filmu I'll See You in My Dreams 1951. godine. Nakon Make Room for Daddy, Thomas je postao uspješni TV-producent, iza koga su stajale popularne serije The Dick Van Dyke Show, The Andy Griffith Show i The Mod Squad.

Thomas je stekao ugled i kao veliki filantrop, pa je 1962. osnovao dječju bolnicu St. Jude u Memphisu, gdje su provođena Nobelovom nagradom priznata istraživanja na poplju pedijatrije.

Zajedno s Joeom Robbiejem je bio originalni vlasnik Miami Dolphinsa, iako je brzo prodaio svoj udjel.

On i supruga Rose Marie Mantell (née Cassaniti) su uživali reputaciju jednog od najpoznatijih katoličnih bračnih parova u SAD svog vremena [1] Arhivirano 2006-02-03 na Wayback Machine-u. Danny Thomas je također primio odlikovanja od pape. S Rose je imao troje djece - glumicu Marlo, TV-producenta Tonyja i bivšu glumicu Terre Thomas.

Godine 1991. je umro od srčanog udara u dobi od 77 godina.

Vanjske veze uredi