Danil Harms (ru: Даниил Хармс, 30. prosinca 1905. - 2. veljače 1942), bio je satiričar ranog sovjetskog perioda, koji je takođe koristio i nadrealistični i apsurdni stil. Rođen je kao Danil Ivanovič Juvačov (Даниил Иванович Ювачев), a pseudonim Harms je smislio u srednjoj školi. Takođe je koristio i pseudonime Horms, Čarms, Šardam itd.

Danil Harms
Дании́л Ива́нович Хармс
Biografske informacije
RođenjeDanil Ivanovič Juvačov
(1905-12-30)30. 12. 1905.
Rusija Sankt Petersburg, Rusija
(tada Rusija Rusko Carstvo)
Smrt2. 2. 1942. (dob: 36)
Rusija Sankt Petersburg, Rusija
(tada Sovjetski Savez Lenjingrad, Sovjetski Savez)
PseudonimDanil Harms
Daniel Harms
NacionalnostRus
Obrazovanje
Zanimanjepisac
Opus
Književni pravacavangarda
nadrealizam
teatar apsurda
Književne vrsteproza, drama, poezija
Jezikruski
Znamenita djela

Njegove priče su uglavnom kratke vinjete, obično dugačke samo par paragrafa, u kojima se scene siromaštva i bede smenjuju s fantastičnim događajima i sa širokom komedijom. Ponekad se u pričama pojave poznati pisci.

Harmsove priče su nepredvidive i neuređene; likovi često ponavljaju istu stvar zaredom i na druge načine ponašaju se iracionalno. Linearna priča počne da se razvija, ali se lako prekine neobjašnjivom katastrofom koja priču povede u drugom pravcu.

Harms nije bio popularan zaživota i većinu stvari je izdao kao samizdat. Bio je osuđen za antisovjetsko delovanje i poslan na godinu dana u zatvor u Kursku. Tokom opsade Lenjingrada 1941. godine, Harms je po drugi put uhapšen, ovaj put za defetizam. Umro je od gladi u zatvoru 1942. godine.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi