Dan kada je umrla muzika

Dan kada je umrla muzika (engleski: The Day the Music Died) je naziv za pad malog putničkog aviona Beachcraft Bonanza koji se zbio 3. februara 1959. kraj mjesta Clear Lake i u kome je poginuo pilot i sva tri putnika. Ta tri putnika su bili Buddy Holly, Ritchie Valens i The Big Bopper Richardson i u trenutku smrti su se smatrali jednim od najvećih zvijezda američkog rock and rolla. Tragičan kraj trojice mladih i popularnih muzičara na samom vrhuncu karijere ostavio je duboki utisak na njihove obožavatelje, ali i suvremenike te postao predmetom brojnih referenci u američkoj popularnoj kulturi, od kojih je možda najpoznatija pjesma American Pie Dona McLeana.

The Day the Music Died
Spomenik na mjestu pada, 16. septembar 2003.
Događaj - sažetak
Datum3. februar 1959.
Tipkontrolirani let u teren
Mjestokraj Clear Lakea, SAD
43°13′12″N 93°23′0″W / 43.22000°N 93.38333°W / 43.22000; -93.38333
Putnici3
Posada1
tip avionaBeechcraft Bonanza
Polazište letaMason City Municipal Airport

Do nesreće je došlo na turneji poznatoj kao Winter Dance Party, za vrijeme koje je grupa tada popularnih rock muzičara i bendova trebala održati koncerte u dvadeset četiri grada širom Srednjeg zapada u manje od tri tjedna. Autobus, kojim su muzičari bili prisiljeni svakodnevno prelaziti ogromne razdaljine, nije bio opremljen za zimske uvjete; na samom početku se pokvario uređaj za grijanje. 31. januara 1959. se i sam autobus na putu iz Dulutha u Appleton pokvario te je bubnjar Carl Bunch dobio smrzotine zbog kojih je hospitaliziran, prisilivši bendovi da jedni drugima "posuđuju" preostale bubnjare. Iza toga su održani koncerti u Green Bayu u državi Wisconsin i Clear Lakeu u državi Iowa. Prilikom posljednjeg koncerta 2. februara je Holly bio strahovito frustriran nedostatkom automata za pranje rublja, kao i umoran zbog stalnog putovanja hladnim i pokvarenim. Stoga je članovima svog benda - Waylonu Jenningsu i Tommyju Allsupu - predložio da unajme avion kojim bi otputovali do 610 km udaljenog Moorheada u Minnesoti gdje su imali zakazan sljedeći nastup.

Holly je uspio - za 36 US$ po putniku - unajmiti mali privatni avion kompanije Dwyer Flying Service u Mason Cityju, kojim je pilotirao 21-godišnji Roger Peterson. Osim pilota, u avionu je bilo sjedala za još tri putnika. Čuvši za to, Richardson, koji je tokom putovanja obolio od gripe, zamolio je Jenningsa da mu prepusti mjesto u avionu. Jennings je pristao, a na što je Holly u šali rekao "Nadam se da će se tvoje dupe smrznuti u autobusu". Jennings je na to odgovorio s "Nadam se da ćeš se srušiti s avionom", riječima koje će ga poslije "progoniti do kraja života".[1][2] Na kraju je i Valens Allsupa zamolio za njegovo mjesto u avionu. Allsup je umjesto toga predložio da bace novčić u zraku; tu je okladu dobio Valens i tako dobio mjesto u avionu.

Avion je s aerodroma u Mason Cityju odletio u 00:55 po lokalnom vremenu. Vlasnik aviona Hubert Dwyer je, nakon bezuspješnih pokušaja da stupi u kontakt sa svojim pilotom, prijavio nestanak aviona u 3:30. Sljedećeg jutra je sa avionom Cessna krenuo u potragu i, prateći Petersonovu rutu, zapazio olupinu u kukuruzištu oko 9,7 km sjeverozapadno od aerodroma. Kasnije su pronađena i trupla sve četiri žrtve; muzičare je službeno identificirao Carroll Anderson, s obzirom da je ostatak benda autobusom putovao u Moorehead.

Istraga je kasnije pokazala kako je do nesreće došlo zbog kombinacije lošeg vremena (snijeg), slabe vidljivosti i ljudske greške (Peterson je pred polijetanje zaboravio provjeriti opremu), a što je sve prouzročilo prostornu dezorijentaciju; Peterson je mislio da se uspinje dok mu se avion, zapravo spuštao, te udario u tlo brzinom od 270 čv.

Izvori uredi

  1. VH1's Behind the Music "The Day the Music Died" interview with Waylon Jennings
  2. „Waylon’s Buddy: Jennings Never Forgot His Mentor”. CMT. 

Eksterni linkovi uredi