Damir Boras (Zagreb, 25. listopada 1951.) hrvatski je znanstvenik i rektor Sveučilišta u Zagrebu. Javnosti je odnedavno poznat po zalaganju da se u hrvatske osnovne škole vrati ćirilica kao obvezni ili fakultativni predmet.

Damir Boras

Damir Boras u Hrvatskom institutu za povijest 2013. godine
Rođenje 25. 10. 1951.
Zagreb
Državljanstvo hrvatsko

Životopis

Rođen je u Zagrebu 25. listopada 1951. godine. Majka Maja Boras (r. Kalogjera) potječe iz stare korčulanske obitelji, bivša je odvjetnica i kći Marka Kalogjere, utemeljitelja i prvog biskupa Hrvatske starokatoličke crkve[1] te sestra ekonomskoga stručnjaka dr. sc. Dražena Kalogjere. Otac Mile Boras bio je rodom iz Vitine blizu Ljubuškog u Bosni i Hercegovini[2], a u Zagreb je došao u četvrtom razredu srednje škole. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje je kasnije postao profesorom rimskoga prava.[3] Sin Damir maturirao je u Klasičnoj gimnaziji 1970. godine (26 godina nakon što je u istoj školi maturirao njegov otac), a već je 1974. diplomirao na zagrebačkom Elektrotehničkom fakultetu te stekao zvanje diplomiranoga inženjera elektrotehnike. Nakon diplome zaposlio se u Referalnom centru Sveučilišta u Zagrebu odakle 1984. godine prelazi na Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 1998. godine stekao doktorat u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti.[4] Na Filozofskom fakultetu radi i danas, a trenutno obnaša dužnost dekana na koju je prvi put izabran 2009. godine. Od 2000. do 2006. godine u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža obavljao je dužnost prvog pomoćnika ravnatelja za informatizaciju i znanstvenu suradnju, a od 2011. do 2012. godine bio je predsjednik Upravnoga vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine).

Kao predloženik Vijeća društveno-humanističkog područja te Fakulteta političkih znanosti, Filozofskoga fakulteta i Učiteljskoga fakulteta, tajnim je glasovanjem izabran za 82. rektora Sveučilišta u Zagrebu nakon što je u drugom krugu pobijedio svoju protukandidatkinju prof. dr. sc. Blaženku Divjak. Svoje će četverogodišnje mandatno razdoblje započeti 1. listopada 2014. godine.

Objavio je više od 90 znanstvenih i stručnih radova. Aktivno se služi engleskim, francuskim, njemačkim i talijanskim jezikom, a pasivno slovenskim, makedonskim, latinskim i starogrčkim. Član je Hrvatske starokatoličke crkve i predsjednik je njezina Sinodalna vijeća. Supruga Alena Boras profesionalna je diplomatkinja, a jedina kći Dora magistrica prava.

Nagrade i priznanja

  • 1975. - Prva nagrada na međunarodnom javnom natječaju za projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice
  • 1973. - Rektorova nagrada za rad "Daljinska komunikacija s računalom" (Sveučilište u Zagrebu)
  • 1970. - Zlatna medalja na međunarodnom natjecanju iz poznavanja klasične kulture i jezika (San Remo, Italija)

Članstva

  • Hrvatska paneuropska unija
  • Hrvatsko društvo za jezične tehnologije
  • Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja
  • Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo
  • Matica hrvatska

Izvori