Dahomejski godišnji običaji

Dahomejski godišnji običaji (fon: xwetanu) su bili glavna godišnja kraljevska ceremonija koja se održavala u Dahomeju u čast tamošnjih vladara i njihovih obitelji; ceremonija je održavana u Abomeyju, glavnom gradu kraljevstva.[1] Ceremonija je uključivala vrlo bogatu proslavu koja se s vremenom popunjavala, a na svom je vrhuncu trajala čak 30 dana; prilikom ceremonije, kraljevska je obitelj skupljala darove i znakove poštovanja, dio kojih je bio i s ciljem popunjavanja državne blagajne. Kako je Dahomej postajao sila na području lokalne trgovine robljem, robovi su postajali sve važniji segment ceremonije, a s njima i ljudske žrtve, koje su, zajedno sa životinjskima, dodane ceremoniji u XVIII. vijeku;[2] kralj Ghézo je jedno vrijeme zabranio ljudske žrtve, što je izazvalo bijes tamošnjih svećenika. Vojska je također imala ulogu u ceremoniji, što kroz vojnu paradu, što kroz participaciju slavnih Dahomejskih Amazonki u samoj ceremoniji u vidu simulirane bitke. Uz sve to, politički dužnosnici koristili su ceremoniju za stvaranje i jačanje političkih veza, dok bi vlastodršci održavali duge razgovore o stanju u monarhiji i budućima aktivnostima.

Prinos žrtava za ceremonijalno žrtvovanje, 1793. godine. Ilustracija iz knjige The history of Dahomy, an inland Kingdom of Africa.

Godišnji običaji prisutni su među Fonima još u XV. i XVI. vijeku, međutim radilo se o neformalnim i necentraliziranim ceremonijama.[3] Na jednoj takvoj ceremoniji okrunjen je i potvrđen prvi kralj Dahomeja, Houegbadja. Houegbadja je također značajno reformirao i normirao ceremoniju.[4] Najveća promjena dogodila se za vladavine Agaje u XVIII. vijeku; Agaja je centralizirao cijeli proces i stavio ga pod kraljevu kontrolu, dodajući neke elemente istoj. Njegovi nasljednici su također mijenjali neke elemente, ali sukus ceremonije ostao je nepromijenjen do kraha monarhije krajem XIX. vijeka.

John Yonder navodi da je ceremonija, po danima, izgledala ovako:[1]

  1. Procesija iz Cane
  2. Privatne audijencije (levées)
  3. Parada kroz glavni trg u Abomeyju, nastavak audijencija
  4. Dvorski pjevači izvode historijske pjesme
  5. Paradno slavlje kraljeva bogatstva
  6. Preraspodjela dobara, uključujući i ubijene te zarobljene
  7. Kralj pregledava vojsku
  8. Prezentacija kraljevog bogatstva
  9. Audijencije
  10. Velika vijeća počinju sa sastancima tokom jutra
  11. Velika vijeća završavaju sastanke
  12. Vojska priseže na vjernost Kralju
  13. Dahomejske Amazonke izvode simuliranu borbu
  14. Dvorski pjevači pjevaju u čast kraljevstva
  15. Podjela darova službenicima
  16. Kralj odgovara na upite i molbe

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 Yoder, John C. (1974). „Fly and Elephant Parties: Political Polarization in Dahomey, 1840-1870”. The Journal of African History 15 (3): 417–432. DOI:10.1017/s0021853700013566. 
  2. Monroe, J. Cameron (2011). „In the Belly of Dan: Space, History, and Power in Precolonial Dahomey”. Current Anthropology 52 (6): 769–798. DOI:10.1086/662678. 
  3. Bay, Edna (1998). Wives of the Leopard: Gender, Politics, and Culture in the Kingdom of Dahomey. University of Virginia Press. 
  4. Halcrow, Elizabeth M. (1982). Canes and Chains: A Study of Sugar and Slavery. Oxford: Heinemann Educational Publishing. ISBN 9780435982232.