Dadarši (satrap)

Dadarši je bio satrap Baktrije (oko 522. pne.) u službi Perzijskog Carstva[1].

Pozadina uredi

U ožujku 522. pne. na perzijski tron stupa uzurpator Gaumata koji se predstavljao kao Smerdis, legitimni brat Kambiza II. koji je ranije tajno pogubljen[1]. Nakon što je čuo za uzurpaciju prijestolja, Kambiz II. odlučio se vratiti iz pohoda protiv Egipta u Perziju da se obračuna sa Gaumatom, no prilikom putovanja je umro što je omogućilo lažnom velikom kralju da vlada nekoliko mjeseci.

Otan, brat Kambizove i Smerdisove majke, uočio je Gaumatinu prevaru pa je pozvao plemiće Aspatina i Gobriasa koji su zajedno sa Hidarnom Starijim, Intafrenom i Megabizom I. pokrenuli zavjeru protiv lažnog velikog kralja. Dok su pravili planove priključio im se i sedmi član Darije I., Kambizov rođak odnosno sin Histaspa. Darije ih je uvjerio kako ne smiju čekati već odmah krenuti u akciju, pa je lažni Smerdis ubijen 29. rujna 522. pne.[1]

Život uredi

Neposredno nakon Darijevog stupanja na perzijsko prijestolje, diljem carstva izbijaju pobune od kojih je najvažnija bila ona u Mediji, koju je predvodio Fraort. Pobuna se proširila na istok do Partije odnosno na sjever do Armenije. Ustanci su pokrenuti i u najistočnijim satrapijama poput Margijane, gdje je pobunu predvodio Frada[1].

Baktrijski satrap Dadarši krenuo je ugušiti ustanak u Margijani, te je nakon 300 km prolaska kroz pustinju Karakum konačno stigao do pobunjenih margijanskih oaza. Pobuna je ugušena 28. prosinca 521. pne., a nedugo kasnije sve pobunjene satrapije priznale su vlast Darija Velikog[1].

Ovaj događaj spominje se na Behistunskim natpisima:

Kralj Darije kaže: Pokrajina Margijana pobunila se protiv mene. Njihov vođa bijaše Margijanac Frada. Protiv njega poslao sam svog podređenog, Perzijanca Dadaršija, koji bijaše satrapom Baktrije. Rekoh mu: „Idi, i porazi one koji me ne priznaju.“ Tada je Dadarši krenuo sa vojskom, i upustio se u bitku protiv Margijanaca. Ahura Mazda pomogla mi je u cilju; zahvaljujući milosti Ahura Mazde moja vojska pobijedila je pobunjenike. Dvadeset i trećeg dana mjeseca Âçiyâdiya oni bijahu poraženi u bitci[2].

U povijesnim dokumentima ne spominju se ni Dadaršijevi prethodnici odnosno nasljednici na mjestu baktrijskog satrapa, no poznato je kako je u Kserksovo doba u Baktriji vladao njegov brat Masist. Dadaršija ne treba miješati sa istoimenim armenskim generalom Dadaršijem koji se također borio u Darijevoj vojsci[3]. U siječnju 2005. iranska policija kod krijumčara umjetnina pronašla je drevni žig koji spominje riječi „Dadar Šiš, satrap Baktrije“. On prikazuje strijelca koji lovi lava, te simbol zoroastrijskog božanstva Ahura Mazde[1].

Poveznice uredi

Prethodnik: Satrap Baktrije
(520-ih pr. Kr.)
Nasljednik:
Smerdis (?) Masist (?)
(cca 470-ih pr. Kr.)

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „Dadarši (satrap), Livius.org”. Arhivirano iz originala na datum 2009-06-06. Pristupljeno 2010-03-11. 
  2. Behistunski natpisi: DB, 38. Arhivirano 2011-08-05 na Wayback Machine-u
  3. „Dadarši (general), Livius.org”. Arhivirano iz originala na datum 2009-10-02. Pristupljeno 2010-03-11. 

Vanjske veze uredi