Dževad Hozo (rođen 10. maja 1938. godine u Užicu20. decembar 2020, Sarajevo) je bosanskohercegovački grafičar. U Bihaću je završio gimnaziju i iste godine upisao Historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Studij je prekinuo 1958. godine i upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani. Poslije diplome 1963. godine upisao je specijalizaciju grafike kod profesora Rike Debenjaka.

Godine 1966. dobio je status slobodnog umjetnika sve do 1973. godine kada je postao docent za grafiku na novootvorenoj Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao vođa Katedre za grafiku. Radio je na oblikovanju programa Collegium Artisticuma i napisao rukopis o manuelnim grafičkim tehnikama, koji je kasnije (1988. godine) izdao pod naslovom Umjetnost multiorginala. Godine 1981. postao je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. [1]

Inspiraciju i preokupaciju Hozo pronalazi u prošlosti – u materijalnoj baštini i u tekstovima bosanskohercegovačkih pisaca koji o tom vremenu pripovijedaju (Mak Dizdar, Ivo Andrić).

Samostalno je izlagao više od četrdeset puta, a grupno sudjelovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izložbama. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za grafiku na prestižnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Živio je i radio u Sarajevu. Preminuo je 2020. godine.

Zbirka umjetničkih djela uredi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2009. godine donijela je odluku o proglašenju Zbirke umjetničkih djela Dževada Hoze u Muzeju Unsko-sanskog kantona u Bihaću za nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čini 30 grafika. [2] Dio grafika poklonio je autor, a dio je od autora otkupljen za tek formiranu zbirku Muzeja AVNOJ-a i Pounja. Grafike iz ciklusa „Nišani“ pripadaju ranoj fazi stvaralačkog rada, a nastale su za vrijeme studijskog boravka u Ljubljani. Snažan utjecaj na formiranje ove zbirke ima autorovo djetinjstvo u Bihaću.

Bibliografija uredi

  • Umjetnost multiorginala (kultura grafičkog lista), Mostar, Prva književna komuna, 1988.
  • Dzevad Hozo data: 1961 - 2001, Sarajevo, 2002.
  • Majstori grafičkih umijeća : [1400-1950], Sarajevo: Blicdruk, 2003.
  • Vernis sage grafeme: slikovni komentari na CD zapis Sanjina Lugića, Sarajevo, Kult-B, 2003.
  • Grafika:, Grude, Grafotisak, 2007.
Majstori (biografije)
Grafički list (papir, tiskarska boja, atelijer, medicinski aspekti)'
Glosarij (bibliografija)
Bibliografija (testovi, graficke pitalice)
Majstori japanskog drvoreza
Visoki tisak (uvod)
Plosni tisak
Duboki tisak
Majstori (aspekti)

Reference uredi

Vanjski linkovi uredi