Cynthia Nixon (rođena 9. aprila, 1966.) američka je pozorišna i filmska, pozorišna i televizijska glumica nagrađivana Tonyjem i Emmyjem u širokoj javnosti poznata po svojoj ulozi advokatkinje Mirande Hobbes u seriji Sex and the City.

Cynthia Nixon
Cynthia Nixon na Tribeca festivalu prilikom premijere filma An Englishman in New York 2009.
Biografske informacije
RođenjeCynthia Ellen Nixon
9. 4. 1966. (1966-04-09) (dob: 58)
New York, New York, SAD
SupružnikChristine Marinoni (2012–)
PartnerDanny Mozes (1988–2003)
Djeca3
Znamenite uloge

Biografija uredi

Nixon je rođena Njujorčanka, koja je u svet glume ušla već sa 12 godina, ali potvrdu je dobila tek 1980. godine za njen broadwayski debi u ulozi Dinahe Lord u predstavi The Philadelphia Story, za šta je dobila Theatre World Award, 1981. godine.

Kao brucoškinja, 1984. glumila je u dva broadwayska hita reditelja Mike Nicholsa: u The Real Thing , u kojoj je glumila ćerku Jeremy Ironsa i Christine Baranski i u predstavi Hurlyburly . Iste godine imala je kratku ali zapaženu ulogu u Amadeusu Miloša Formana, a prvu značajnu sporednu filmsku ulogu dobila je 1986. u filmu The Manhattan Project. Glumila je i u miniseriji The Murder of Mary Phagan sa Jack Lemmonom i Kevinom Spaceyjem.

Godine 1988. glumila je Juliju u Romeo and Juliet na New York Shakespeare Festivalu, kao i u nekoliko uloga u The Heidi Chronicles na Broadwayu 1989. godine 1994. zamenila je Marciu Gay Harden u ulozi Harper Pitt u drugom delu Kushnerove predstave Angels in America i bila je nominovana za Tony Award za najbollju sporednu glumicu u predstavi za ulogu u Indiscretions, 1996. godine. To je bila već njena šesta uloga na Broadwayu. Glumila je i u nagrađivanoj predstavi The Last Night of Ballyhoo (1997).

Nixon je jedna od osnivačica pozorišne trupe The Drama Dept., koja uključuje glumce i glumice kao što su Sarah Jessica Parker, Dylan Baker, John Cameron Mitchell i Billy Crudup.

Imala je uloge u filmovima kao što su Addams Family Values (1993), Marvin’s Room (1996) i The Out-of-Towners (1999)., ali nijedna od ovih uloga joj nije donela slavu.

Svoju pravu popularnost je dobila glumeći racionalnu i ciničnu advokatkinju potpuno predanu poslu, Mirandu Hobbes u seriji Sex and the City (1998-2004). Posle dve nominacije za nagradu Emmy u 2002. i 2003., konačno je dobila Emmy za sporednu ulogu u seriji, 2004. godine.

Pojavljivala se u serijama kao što su ER, kao i u još jednoj lekarskoj seriji House. Za ulogu Eleanor Roosevelt u Warm Springs (2005) dobila je nominaciju za Emmy. Godine 2006. osvojila je Tony Award za najbolju glavnu glumicu u predstavi za ulogu u Rabbit Hole.

Privatni život uredi

Nixon je bila u vezi sa profesorom engleskog, Danny Mozesom od 1988. do 2003. godine i sa njim ima dvoje dece, Samanthu (1996) i Charlesa Ezekiela (2002). Godine 2004. počele su da se šire glasine da je Cynthia Nixon u vezi sa aktivistkinjom Christine Marinoni. Februara 2005. New York Post je objavio da se Nixon seli na Brooklyn sa svojom devojkom, ali je Nixon to demantovala januara 2006. u The New York Times-u, rekavši da je prioritet imalo školovanje njene dece u školama na Manhattanu i da se zato nije preselila. Nixon nije napravila veliku priču od njenoj coming outa. Pričajući o svojoj vezi sa New York magazine-om, 2006. godine, Nixonova je rekla da nikada nije potiskivala svoju seksualnost: „Nisam se borila, nisam pokušavala da potisnem. Srela sam ovu ženu i zaljubila se u nju [...]“ Kada se outovala kao lezbejka, Nixon kaže da su je novinari i fotografi proganjali, kao i njenu devojku, ali onda je sve to prestalo: „Paparaci su bili ispred moje kuće. Kod roditelja moje devojke bili su engleski novinari. Zvali su telefonom svaku osobu sa kojom je ona išla u školu. Zamalo da me stave na naslovnu stranu People magazina. A onda je prestalo, jer zapravo nije bilo ništa da se kaže. […] ako vas neko juri, prestanite da bežite. I oni će prestati da vas jure.“[1]

Nixon je imala rak dojke, ali zbog stigme u Hollywoodu krila je to skoro dve godine. Posle toga, ne samo da priznaje da je imala rak dojke, već je postala aktivistkinja i uspela je da ubedi NBC da emituje njenu emisiju o raku u udarnom terminu[2].

Uloge uredi

Njene filmske i televizijske uloge, između ostalog, uključuju:

Izvori uredi

  1. Educating Cynthia za New York magazine, 2.10.2006.
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-28. Pristupljeno 2007-06-07. 

Vanjske veze uredi