Cuchulainn, Cu Chulainn ili Cuchinuiainn, na irskom Kulanov Pas, je jedan od irskih mitoloških heroja koji se pojavljuje u sagama Ulsterskog ciklusa, a takođe i u Škotskom folkloru. Smatrao se sinom boga Luga i Deichtine. Njegovo ime u djetinjstvu je bilo Setanta.

"Cuchulain ubija Psa od Culaina", ilustracija Stephena Reid za knjigu Eleanor Hull The Boys' Cuchulain iz 1904. godine

Svoje bolje poznato ime je dobio kao dijete nakon što je ubio Kulanovog srašnog psa tjelohranitelja u samoodbrani (Kulan je zaboravio da se on ima vratiti njegovoj kući i pustio psa). Kao nadoknadu za to on je ponudio sebe u zamjenu za tjelohranitelja dok se novi pas ne odgoji. U sedamnaestoj godini Cuchulainn je vlastoručno sam odbranio Ulster u borbi protiv vojske Kraljice Medb od Connachta. Detalji o toj odbrani se mogu naći u epu: "Cattle Raid of Cooley".

U svojoj brzopletosti da se prihvati oružja na dan koji će mu donijeti vječnu famu za velika djela, nije odslušao do kraja proročanstvo druida da će mu život biti kratak. To je razlog što ga ponekada upoređuju sa grčkim herojem Ahilejom. On je takođe poznat po svojoj tipičnoj predanosti boju (osinjak) gdje se pretvara u ljutog borca koji ne razlikuje prijatelja i neprijatelja. On se borio iz kočije koju je vozio njegov vjerni kočijaš Laeg, a u koju su bili upregnuti legendarni konji Liath Macha i Dub Sainglend.

U savremeno doba Cuchulainn se mnogo češće naziva Pas od Ulstera.