Coquette (film)

Coquette (sh. Koketa) je američki igrani film snimljen 1929. u režiji Sama Taylora, najpoznatiji kao prvo zvučno ostvarenje u filmografiji Mary Pickford.

Coquette
slijeva nadesno: Matt Moore, John St. Polis i Mary Pickford u jednoj sceni filma
RežijaSam Taylor
ProducentSam Taylor
Mary Pickford
ScenarioJohn Grey
Allen McNeil
Sam Taylor
PredložakCoquette; autor:
George Abbott & Ann Preston Bridgers
UlogeMary Pickford
Johnny Mack Brown
Matt Moore
MuzikaHugo Riesenfeld
FotografijaKarl Struss
MontažaBarbara McLean
StudioPickford Corporation
Datum(i) premijere
6. 4. 1929 (1929-04-06)
Trajanje76 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Radnja se temelji na istoimenoj kazališnoj predstavi Georgea Abbotta i Ann Preston Bridgers. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Pickford, je lijepa i flertu sklona kćer južnjačkog ljekara koju otac želi udati za "dobru partiju", ali se ona umjesto toga zaljubi u siromašnog mladića. Radnja prikazuje kako će njihov odnos rezultirati nasiljem i Pickford dovesti pred tragičnu dilemu.

Pickford, koja se u nijemoj eri smatrala najvećom zvijezdom Hollywooda, u Coquette je uložila dosta novaca ali i ambicija, nastojeći dokazati skepticima ne samo da se, za razliku od mnogih svojih kolega, može nositi sa novim glumačkim zahtjevima koje su donijeli zvuk i govor, ali je također htjela da konačno odbaci imidž "vječne djevojčice" koji joj je bio donio popularnost i konačno glumila lik seksualno i na drugi način "oslobođene" flapper žene. Iako je Pickford glumački dio posla dobro obavila i uvjerljivo savladala južnjački naglasak, snimanje je bilo prilično naporno, uglavnom zbog tehničkih problema.

Usprkos svega, Coquette je sa zaradom od 1,4 miliona US$ postala veliki hit te razuvjerila skeptike koji su sumnjali da Pickford i u zvučnoj eri može zadržati status zvijezde. Sljedeće godine je na 2. dodjeli Oscara svoj trijumf zaokružila osvajanjem Oscara za najbolju žensku ulogu; usprkos toga su, s obzirom da je bila jedan od osnivača losanđeleske Akademije neki kritičari smatrali da je ta nagrada nezaslužena.

Uloge uredi

Izvori uredi

Literatura
Napomene

Vanjske veze uredi