Come Back, Africa

Come Back, Africa (sh. Vrati se, Afriko) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1959. godine u režiji Lionela Rogosina, poznat kao jedan od prvih koji se eksplicitno politički angažirao protiv režima apartheida u tadašnjoj Južnoj Africi, kao i po okolnostima snimanja koje ga čine jednim od prvih primjera tzv. gerilske kinematografije u današnjem svijetu.

Come Back, Africa
RežijaLionel Rogosin
ProducentLionel Rogosin
ScenarioLionel Rogosin
Lewis Nkosi
William Modisane
UlogeVinah Makeba
Zachria Makeba
Molly Parkin
Miriam Makeba
MuzikaLucy Brown
FotografijaErnst Artaria
Emil Knebel
MontažaCarl Lerner
DistribucijaMilestone Films
Datum(i) premijere
9. 1959 (1959-09) (Venecija)
Trajanje83 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
afrikaans

Protagonist filma, koga tumači Zachria Makeba, je Zacharias, crni Južnoafrikanac koji se, suočen sa siromaštvom, iz svog seoskog kraala doseljava u Sophiatown, prigradsko naselje (township) Johannesburga. Radnja prikazuje kako se njegovi pokušaji da zaradi za život sudaraju sa ugnjetačkim zakonima bjelačke vlasti kao i organiziranim kriminalom koji caruje u naselju.

Rogosin je film snimio u suradnji sa novinarima i redakcijom crnačkog časopisa Drum, koji su u to vrijeme bili među glavnim borcima protiv apartheida. Film je sniman po uzoru na "dokumentarce" Josepha Flahertyja, odnosno koristili su se naturščici i nastojalo dati što autentičniji prikaz života u townshipovima, ali uz fiktivne likove i događaje. Kako bi zavarao južnoafričke vlasti, Rogosin je tvrdio da snima "nedužni" filmski mjuzikl, a ne angažiranu političku dramu, te je tako ishodio dozvole. Na kraju je, za svaki slučaj, kopije filma prokrijumčario iz zemlje, isto kao što je uspio za glumicu i pjevačicu Miriam Makeba ishoditi crncima tada nedostupnu dozvolu za izlazak iz zemlje.

Come Back, Africa je premijerno prikazan na venecijanskoj Mostri gdje je dobio jednu od nagrada. U samoj Južnoj Africi je bio zabranjen za prikazivanje sve do pada apartheida.

Vanjske veze uredi