Christoph Waltz

Kristof Valc (nem. Christoph Waltz, rođen 4. oktobra 1956) je austrijsko-nemački glumac. Internacionalno je poznat po saradnji sa američkim filmskim režiserom Kventinom Tarantinom u filmovima Prokletnici i Đangova osveta. Uloga Hansa Lande filmu Prokletnici iz 2009. donela mu je nagrade na Kanskom filmskom festivalu, Oskara, Zlatnog globusa, BAFTU i Nagradu udruženja filmskih glumaca. 2012. pojavio se u Tarantinovom filmu Đangova osveta kao Dr. King Šulc i ova uloga donela mu je nagrade BAFTA i Zlatni globus i još jednu nominaciju za Oskara.

Christoph Waltz
glumac
Waltz na 82. dodjeli Oscara, mart 2010.
Biografske informacije
Rođenje4. 10. 1956. (1956-10-04) (dob: 67)
Beč, Austrija
SupružnikJudith Holste
Djeca4
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period1977–

Detinjstvo uredi

Valc je rođen u Beču, kao sin scenskih dizajnera Johanesa Valca i Elizabet Urbancic .[1] Njegov deda bio je psiholog Rudolf von Urban, a baka Maria Majen takođe je bila glumica koja je nastupala u Burgteatru. Pradede i prababe takođe su mu radili u pozorištu.

Karijera uredi

Karijera u domovini uredi

Valc je studirao glumu u školi Maks Rajnhart Seminar u Beču. Takođe je pohađao i čuveni Institut za film i pozorište Lija Strasberga u Njujorku. Karijeru je počeo kao pozorišni glumac, da bi nakon toga proveo godine pojavljujući se u nemačkim televizijskim filmovima i serijama.

Internacionalna karijera uredi

2009. godine pojavio se u filmu Prokletnici Kventina Tarantina u ulozi , SS pukovnik Hansa Lande koja mu je donela internacionalnu slavu. Uloga je bila namenjena Leonardu Dikapriju[2] pre nego što je Tarantino odlučio da Landu ipak treba da igra stariji nemački glumac[3] (Dikaprio i Valc su se kasnije zajedno pojavili u sledećem Tarantinovom filmu - Đangova osveta).

 
Kristof Valc na Kanskom festivalu 2009.

Ulogu je na kraju dobio Volc za koga je Tarantino rekao da mu je "dao njegov film nazad" jer je osećao da snimanje nije moguće bez glumca koji je pravi izbor za ulogu Hansa Lande[4] za koga smatra da je možda najbolji lik koga je ikada napisao. Ovom ulogom Kristof Valc je postao jedan od 10 glumaca koji su dobili Oskara, BAFTU, Zlatni globus, Nagradu udruženja glumaca i Nagradu filmskih kritičara za istu ulogu. Valc je takođe prvi i za sada jedini glumac koji je osvojio Oskara za ulogu u Tarantinovom filmu.[5]

2011. Valc se pojavio u filmovima Zeleni stršljen Majkla Gondrija, Krvoproliće Romana Polanskog i adaptacijama knjiga Tri musketara i Voda za slonove (zbog koga je odustao od uloge Sigmunda Frojda u filmu Opasan metod).[5]

2012. ponovo se udružio sa Tarantinom, ovog puta na filmu Đangova osveta sa Džejmijem Foksom, Leonardom Dikapriom, Samjuelom L. Džeksonom i Keri Vošington. Uloga dr. Kinga Šulca Valcu je donela još jednu BAFTU i Zlatnog globusa, kao i drugu nominaciju za Oskara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi.

Privatni život uredi

 
Valc sa suprugom Džudit Holst na dodeli Oskara

Valc tečno govori nemački, francuski i engleski i služio se ovim jezicima u filmovima Prokletnici i Đangova osveta. Iako je u ulozi Hansa Lande pričao i na italijanskom, Valc je izjavio da se inače ne služi ovim jezikom. Ima troje odrasle dece iz prethodnog braka i mlađu ćerku sa sadašnjom ženom, kostimografkinjom Džudit Holst.

Valc ima nemačko državljanstvo, koje je dobio po rođenju, i austrijsko koje je dobio 2010. godine. Kada mu je direkto postavljeno pitanje o nacionalnosti, odgovorio je: "Rođen sam u Beču, odrastao sam u Beču, išao sam u školu u Beču, maturirao sam u Beču, studirao sam u Beču, počeo sam da se bavim glumom u Beču - i pored toga postoji još veza sa Bečom. Koliko još austrijskog želite?"[6]

Filmografija uredi

Filmografija glumca Kristof Valc
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
2009. Prokletnici Inglourious Basterds Hans Landa
2011. Zeleni stršljen The Green Hornet Bendžamin Čadnovski
2011. Voda za slonove Water for Elephants Avgust Rozenblut
2011. Tri musketara The Three Musketeers Kardinal Rišelje
2011. Krvoproliće Carnage Alen
2012. Đangova osveta Django Unchained King Šulc

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi