Christabel Bielenberg

Christabel Bielenberg (18. jun 1909 – 2. novembar 2003) bila je britanska spistaeljica, najpoznatija po autobiografskim djelima kojima opisuje svoj život u Njemačkoj u doba Trećeg rajha.

Christabel Bielenberg
Biografske informacije
RođenjeChristabel Mary Burton
(1909-06-18)18. 6. 1909.
Smrt2. 11. 2003. (dob: 94)
Nacionalnostbritanska
SupružnikPeter Bielenberg
RodbinaSam Schulenburg
Opus
Književne vrstebiografija
Jezikengleski, njemački
Potpis

Rodila se kao Christabel Mary Burton u aristokratkoj porodici (ujak joj je bio poznati izdavač Lord Northcliffe. Iako je osvojila stipendiju za studij na Oxfordu, otišla je u Njemačku studirati muziku, te je tamo upoznala mladog studenta prava Petera Bielenberga (1911–2001), za koga se 1934. vjenčala i formalno uzela njemačko državljanstvo.

Bielenbergovi su imali troje djece - Nicholasa, Christophera i Johna - i ispočetka su živjeli u Hamburgu, a potom u Berlinu. Tokom Drugog svjetskog rata je savezničko bombardiranje potaklo Christabel da zajedno sa djecom skloni u selo Rohrbach kraj Furtwangen im Schwarzwalda u Schwarzwaldu. Njen suprug je simpatizirao pokret otpora i bio blizak prijatelj Adama von Trott zu Solza, sudionika zavjere 20. jula. Zbog toga je bio uhapšen i nakratko zatvoren u koncnetracionom logoru Ravensbrück, ali je odatle premješten u kaznenu jedinicu nakon što je Christabel uspjela uvjeriti Gestapo u njegovu nedužnost.

Poslije završetka rata se sa djecom vratila u britaniju, a neko vrijeme povremeno u Njemačkoj radila kao dopisnica za The Observer. Godine 1948. su se Bielenbergovi naselili u mjestu Tullow u Irskoj, gdje su uspješno farmu "Munny House". Godine 1968. je Christabel napisala autobiografsku knjigu The Past is Myself koja joj je donijela slavu. Godine 1974. su njena kazivanja o životu u nacističkoj Njemačkoj postala dio znamenite dokumentarne serije The World at War.

Godine 1988. je njen život prikazan u BBC-jevoj miniseriji Christabel gdje je njen lik tumačila Elizabeth Hurley.

Vanjske veze uredi