Chhatrapati Shivaji Terminus

Chhatrapati Shivaji Terminus (marathi: छत्रपती शिवाजी टर्मिनस), skraćeno CST Mumbai ili Bombajska VT, ranije poznat kao Victoria Terminus, a prije toga i Kolodvor Bori Bunder, je povijesni željeznički kolodvor u Mumbaiju koja služi kao stože Indijske središnje željeznice, ali i Podzemne željeznice Mumbaija. Ona je jedna od najzaposlenijih u Indiji, a zbog originalne neogotičke arhitekture s indijskim tradicionalnim ukrasima koji nisu narušili njezinu funkcionalnost, upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2004. godine.

Chhatrapati Shivaji Terminus
Svjetska baštinaUNESCO
 Indija
Registriran:2004. (28. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Chhatrapati Shivaji Terminus
Chhatrapati Shivaji Terminus danju
Chhatrapati Shivaji Terminus noću

Povijest uredi

Natječaj za izgradnju kolodvora je 1878. godine osvojio arhitekt Frederick William Stevens zbog akvarela primijenjenog umjetnika Axela Haiga, koji se inspirirao željezničkom postajom St Pancras u Londonu[1], ali i planovima G.G. Scotta za Bundestag u Berlinu[2]

Kolodvor Victoria Termius, nazvan tako po britanskoj kraljici Viktoriji, otvoren je na njenu zlatnu godišnjicu 1887. godine i koštao je 260,000 £, više nego ijedna građevina u Bombaju do tada. Od tada je ovaj kolodvor postao središtem "Velike indijske poluotočke željeznice", poznat kao Bombajska VT.

God. 1996., indijski ministar željezničkog prometa, Suresh Kalmadi, je promijenio ime kolodvora u Chhatrapati Shivaji Terminus, po jednom od najvažnijih upravitelja Indije i osnivača Maratha Carstva iz 17. stoljeća.

Dana 26. kolovoza 2008. godine dvojica terorista su ušla u putničku dvoranu CST-a i otvorila vatru iz kalašnjikova i bacili ručne bombe na nenaoružane civile ubivši više od 50 ljudi[3].

Odlike uredi

Zgrada CST-a je primjer moderne arhitekture 19. stoljeća željeznih konstrukcija s inovativnim načinom gradnje i tehnološkim rješenjima, dok je izvana oblikovana i ukrašena u tradicionalnim stilovima. Iako je izvana oblikovana u europskom neogotičkom stilu, njezini ukrasi, poput rezbarija u drvetu, pločica, ukrasa od kovanog željeza i mjedi, te pregrada od kioska za karte i balustrade stubišta, su inspirirani tradicionalnim indijskim motivima i djelo su studenata lokalne umjetničke škole "Sir Jamsetjee Jeejebhoy". Građevina je izvanredan primjer miješanja dviju kultura, pri čemu je nastao tzv. "bombajski stil" koji je značajno utjecao na arhitekturu grada i šire.

Izvorno je glavna dvorana kolodvora bila oslikana zlatnim i crvenim bojama na plavoj pozadini sa zlatnim zvijezdama, a zidovi su bili obloženi keramičkim pločicama iz britanske tvornice Maw & Co. Izvana su postavljene skulpture simbolizirale trgovinu, poljoprivredu, inženjerstvo i znanost, dok figura na središnjoj kupoli simbolizira Napredak. Nakon osamostaljenja Indije s manje kupole uklonjena je skulptura kraljice Viktorije.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Chhatrapati Shivaji Terminus Arhivirano 2016-03-13 na Wayback Machine-u na worldheritagesite.org (en) Preuzeto 20. lipnja 2011.
  2. Christopher W., Bombay Gothic, London, India Book House PVT Ltd., 2002. ISBN 81-7508-329-8.
  3. The Associated Press: "At Least 40 Dead in India in Coordinated Attacks - NYTimes.com" (en) Preuzeto 20. lipnja 2011.

Vanjske veze uredi