Charlie Wilson's War

Charlie Wilson's War je američki igrani film snimljen 2007. godine u režiji Majka Nikolsa. Radnja se temelji na stvarnim događajima, i pokazuje kako je početkom 1980-ih Charlieja Wilsona, demokratski kongresmen iz Teksasa, nezadovoljan tromošću Reganove republikanske administracije, u sopstvenom aranžmanu organizovao CIA-inu pomoć mudžahedinima koji se u Avganistanu borili protiv sovjetske vojske, a što je na kraju doprinelo propasti komunizma i pobedi SAD u hladnom ratu.

Charlie Wilson's War
Kino-poster
RežijaMike Nichols
ProducentTom Hanks
Gary Goetzman
Roger Birnbaum
Douglas Wick
Arthur Sarkissian
Gary Barber
ScenarioAaron Sorkin
Nancy Meyers
Charles Shyer
PredložakCharlie Wilson's War; autor:
George Crile
UlogeTom Hanks
Om Puri
Julia Roberts
Philip Seymour Hoffman
Amy Adams
Ned Beatty
MuzikaJames Newton Howard
FotografijaStephen Goldblatt
MontažaJohn Bloom
Paul Rubell
StudioRelativity Media
Participant Productions
Playtone
Spyglass Entertainement
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
21. 12. 2007 (2007-12-21)
Trajanje100 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet75 mil. $
Bruto prihod119,000.410 $[1]

Film je bio nominovan za pet Zlatnih globusa, ali nije dobio ni jedan. Filip Simor Hofman je bio nominovan za Oskar za najboljeg sporednog glumca, ali je izgubio od Havijera Bardema.

Film je uglavnom imao dobre kritike, ali je izazvao kontroverze zbog optužbi za istorijski revizionizam, bilo u pokušaju da Vilson pobedu u ratu pripiše sebi, bilo da se "opere" za njene posledice u obliku stvaranja al Kaede i napada 11. septembra. U Rusiji, iako su prava otkupljena, film nikada nije bio prikazan, a za što se kao razlog navodi rusofobija, odnosno prikaz Crvene armije i uopšte Rusa kao horde krvoločnih monstruma.

Radnja uredi

Teksaški kongresmen Čarli Vilson se udružuje sa ženom iz hjustonskog visokog društva i agentom Centralne obaveštajne agencije, kako bi sproveli jednu tajnu operaciju. Ta žena je bila Džoana Hering, njegova prijateljica i ljubavnica, i najbogatija žena u Teksasu. Ona ga podstiče da mudžahedinima obezbedi oružje i sredstva kako bi isterali sovjetskog agresora iz Avganistana.

Uloge uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi