Cesta je post-apokaliptični roman kojeg je 2006. napisao američki pisac Cormac McCarthy.

Cesta
Naziv izvornika The road
Autor Cormac McCarthy
Država Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Vrsta djela roman
Žanr post-apokaliptični roman
Izdavač Prvo izdanje na engleskom jeziku: Alfred A. Knopf
Datum izdanja 26. rujna 2006.
Vrijeme radnje sadašnjost nakon ekološke katastrofe
Mjesto radnje Sjedinjene Američke Države
Glavni lik(ovi) otac, sin

Radnja se zbiva u svijetu pogođenom neimenovanom ekološkom katastrofom koja je bacila Zemlju u vječnu zimu i uništila gotovo cijeli život i većinu stanovnika. Pritisnute očajem, grupe preživjelih gube svaki trag čovječnosti i svijetom počinje dominirati divljaštvo, kanibalizam i sirova borba za opstanak. U tom svijetu beznađa, otac i njegov desetogodišnji sin pokušavaju sačuvati goli život, ali i ljudskost i ljubav prema bližnjem.

Roman je postigao velik uspjeh i kod publike i kod kritike, a nagrađen je Pulitzerovom nagradom za književno djelo 2007.[1] i James Tait Black Memorial nagradom za književnost 2006.[2][3]

Radnja uredi

Glavni likovi, neimenovani otac i sin, putuju cestom prema jugu u katastrofom devastiranoj Americi u očajničkom pokušaju da izbjegnu sve jačoj hladnoći. Sve što imaju, nešto limenih konzervi s hranom, rezervne odjeće i vunenih pokrivača, voze u trošnim kolicima od supermarketa. Zemlju je naime pogodila ekološka katastrofa, koja je izazvala globalne požare, a ogromne količine oslobođenog pepela već deset godina sakrivaju sunčevu svjetlost. Planeta je pala u vječnu zimu, tlo je prekriveno snijegom izmješanim pepelom koji gotovo uvijek pada. Nedostatak svjetlosti je uništio sav biljni, potom i životinjski svijet. Većina je ljudi umrla od gladi i bolesti, a preživjeli su zapali u stanje divljaštva i surove borbe za opstanak, pošto su jedini preostali izvori hrane limene konzerve ili kanibalizam.

Tjekom njihovog putovanja otac i sin provode dane u potrazi za hranom, pokušajem da se zaklone od zime tijekom noći i u stalnom strahu od susreta s drugim ljudima koji su u većini slučajeva postali opasni. Otac nosi sa sobom revolver sa samo dva metka, a potom samo jedan, nakon što ubija jednog nasilnika, koji ih je napao nožem. Uči dječaka da iskoristi jedini preostali metak tako da počini samoubojstvo ako padne u ruke ljudoždera. Dječakova je majka, izgubivši svaku nadu, napustila muža i sina već prvu godinu nakon katastrofe, jer nije mogla podnijeti misao da budu uhvaćeni od hordi ljudoždera koji su harali opljačkanim gradovima i da vidi smrt vlastitog djeteta.

U neizmjernoj ljubavi prema vlastitom sinu, otac čini nadljudske napore da zaštiti dijete od strahota koje susreću, izlažući se često velikim opasnostima. U tom svijetu beznađa, otac tješi sina da su oni ti koji su sačuvali dobrotu i čovječnost, oni koji u sebi "nose vatru". S vremenom otac vidi u svom sinu jedinu nadu u ovom svijetu očaja. Pred kraj romana otac oboljeva i shvaća da mu se biliži kraj, ali pokušava sakriti od svog sina da je na izmaku snaga kako bi u dječaku sačuvao nadu. Dječakova nada u bolju budućnost koja ih očekuje i očajnički pokušaj da zaštiti život svog sina daju snagu ocu da se bori za život do kraja. U zadnjim trenucima života, otac se ispričava djetetu što nije izdržao, i umire mu u rukama. Dječak u plaču ostaje bdjeti tri dana nad očevim tijelom. Nalazi ga na kraju čovjek sa svojom obitelji koji ga poziva da im se pridruži. Dječak naposljetku prihvaća otići s njima, nakon što je u njima osjetio onu iskru ljudskosti i ljubavi, koju je osjećao kod oca.

Filmska adaptacija uredi

Na bazi McCarthyevog romana, učinjena je istoimena filmska adaptacija u režiji Johna Hillcoata, dok je scenografiju napisao Joe Penhall. Film je prvi put prikazan u SAD 25. studenog 2009. Glavnu ulogu oca i sina glume Viggo Mortensen i Kodi Smit-McPhee.

Izvori uredi

  1. „Novelist McCarthy wins Pulitzer”. BBC. 17. 4. 2007. Pristupljeno 5. 8. 2013. 
  2. Leadbetter, Russell (21. listopada 2012.). „Book prize names six of the best in search for winner”. Herald Scotland. Pristupljeno 05. kolovoza 2013. 
  3. „Authors in running for 'best of best' James Tait Black award”. BBC News. 21. listopada 2012.. Pristupljeno 05. kolovoza 2013.