Catherine Eddowes

Catherine (Kate) Eddowes (njezino ime je u rodnom listu navedeno kao Catharine, no takvo pisanje nije koristila niti ona niti drugi izvori) je najvjerojatnije 4. žrtva zloglasnog londonskog serijskog ubojice Jacka Trbosjeka, koji je tijekom ljeta i jeseni 1888. ubijao i sakatio prostitutke u Whitechapelu. Koristila je pseudonime Kate Conway, Kate Kelly i Mary Ann Kelly, uzevši prezimena od svoja dva uspješna bivša supruga. Ubijena je sa 44 godina, na noć "Dvostrukog događaja", kada se osim Eddowesina ubojstva dogodilo i ubojstvo Elizabeth Stride.

Tijelo mrtve Catherine Eddowes

Ona je jedina žrtva ubijena u Cityju, iako na granici sa Whitechapelom. Eddowesino ubojstvo bilo je tipično trbosjekovo ubojstvo, te jako slično ubojstvu Annie Chapman koje se zbilo 3 tjedna prije ovog. Za Post-mortem ubojstva pogledajte link.

Dan ubojstva uredi

Eddowesova se 27. rujna 1888., zajedno sa Kellyevom vratila pješice iz Kenta, gdje su njih dvije tražile opijum, no vratile su se praznih ruku. Nakon što su prodali preostale posjede za hranu, u subotu, 29. rujna, Kelly je krenula tražiti posao, dok je Eddowesova rekla da ide posjetiti svoju udanu kći Annie (Annie se već prije odeselila, te neki vjeruju da je Catherine trebala znati za to tog dana). Je li Catherine rekla da ide u obiteljski posjet kako bi prikrila činjenicu da ide zarađivati novac prostitucijom ili zbog nekog drugog razloga je nepoznato.

Kanonska petorka
Žrtve Jacka Trbosjeka
Mary Ann Nichols
Annie Chapman
Elizabeth Stride
Catherine Eddowes
Mary Jane Kelly

Nekoliko sati nakon rastanka sa Kellyevom u 14:00h, Eddowesova je, najvjerojatnije preko prostitucije, dobila dovoljno novca da zadovolji svoje alkoholne potrebe. Policija ju je pronašla u 20:30h kako leži na podu pijana, nesposobna da stoji, te ju je uhitila i zadržala u ćeliji dok se nije otrijeznila oko 1:00h. Zadnji put je viđena živa od strane muškaraca na trgu Mitre oko 1:30h kako priča sa čovjekom za kojeg mnogi danas misle da je bio ubojica zbog vremena razgovora i ubojstva.

Pogreb uredi

Catherine Eddowes pokopana je u ponedjeljak, 8. listopada 1888. na groblju City of Londona, u neoznačenom (javnom) grobu 49336, blok 318. Njezin grob je 1996. počašćen nadgrobnom pločom.

Još informacija uredi

Vanjske veze uredi