Cat on a Hot Tin Roof

Za ostala značenja, vidi Cat on a Hot Tin Roof (razvrstavanje).

Cat on a Hot Tin Roof (sh. Mačka na vrućem limenom krovu ili Mačka na usijanom limenom krovu) je drama američkog književnika Tennesseeja Williamsa premijerno prikazan 1955. godine u New Yorku, poznata kao jedno od najboljih djela u njegovom opusu, odnosno najpopularnijih dramskih djela američke književnosti u 20. vijeku.

Cat on a Hot Tin Roof
Opće informacije
AutorTennessee Williams
Žanrdrama
Jezikengleski
Informacije o premijeri
Premijera24. mart 1955
Morosco Theatre
New York, SAD
RežiserElia Kazan
Glumci
Lica
  • Margaret
  • Brick
  • Big Daddy
  • Big Mama
  • Mae/"Sister Woman"
  • Gooper/"Brother Man"
  • Dr. Baugh
  • Velečasni Tooker
Mjesto radnje
Brickova i Margaretina soba na Pollittovoj plantaži u Mississippiju
Adaptacije
film (1958)
TV-drama (1976)
TV-film (1984)

Radnja se događa tokom jedne večeri na imaju "Big Daddy" (Veliki tata) Pollitta, bogatog vlasnika plantaži pamuka u Mississippija, gdje se njegova porodica okupila na rođendanskoj proslavi praveći se da ne zna da mu dijagnosticiran terminalni rak. Protagonisti su "Big Daddyjev" sin Brick i njegova supruga Margaret ("Cat", Mačka) sa kojom odbija spavati, i čiji je odnos opterećen kako Brickovom sklonošću piću, tako i nerazjašnjenim samoubistvom Brickovog najboljeg prijatelja Skippera.

Drama u kojoj se Williams ponovno pozabavio svojim omiljenim temama kao što su južnjačka kultura, licemjerje, alkoholizam i homoseksualnost je premijerno postavljena u New Yorku u režiji proslavljenog režisera Elije Kazana. Doživjela je trijumf, te je dobila prestižnu Pulitzerovu nagradu za dramu. Tri godine kasnije je adaptirana u istoimeni hollywoodski film koji je okupio dio originalne postave, ali nije ponovio uspjeh ranijeg Williamsovog hita Tramvaj zvan čežnja. To se najčešće tumači time da su hollywoodski producenti, još uvijek vezani strogim cenzorskim kodeksom iz predloška izbacili sve eksplicitne reference na homoseksualnost i druge "problematične" sadržaje, odnosno u značajnoj mjeri "razvodnili" Williamsov tekst. Autor je time bio duboko nezadovoljan, a godine 1974. je iskoristio priliku da napiše novu verziju, sa daleko eksplicitnijim sadržajem (a koja se otada redovno izvodi).

Vanjske veze uredi