Carnotaurus ("bik-mesožder", lat. carne = meso + grč. tauros = bik) je vrsta dinosaura mesoždera iz reda Theropoda. Dobio je naziv po trouglastim rogovima iznad očiju koji podsjećaju na rogove bika. Nastanjivao je suhe ravnice, a možda i pustinje sadašnje Patagonije prije 70 milijuna godina.

Carnotaurus
Rekonstrukcija
Status zaštite
fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Abelisauridae
Potporodica: Carnotaurinae
Tribus: Carnotaurini
Rod: Carnotaurus
Bonaparte, 1985.

Otkrio ga je José F. Bonaparte, koji je također otkrio mnoge druge južnoameričke dinosaure.[1]

Opis uredi

 
Skelet u muzeju u Londonu
 
Skica Carnotaurusa sprijeda

Carnotaurus je bio tipični teropod iz perioda kasne krede. Bio je dug oko 7,5 metara i težio je između 1,6 i 2,9 tona.[2] Tijelo mu je bilo lake građe i pokriveno krljuštima i kvrgama. Noge su mu bile duge, vitke i snažne. Ruke su bile nevjerojatno malene i sa četiri kratka prsta,[3] ali su samo dva središnja zapravo imala kosti prstiju. Uopće nije ni imao pandže na prstima i oni su bili spojeni i nepokretni.[4] Rep mu je bio dug, debeo i pokretljiv.

Također ga karakterizira neobično dug vrat (u odnosu na druge abelisauride) i njegova malena glava sa čeljustima kockastog oblika. Oči su mu bile okrenute prema naprijed, pa je vjerojatno imao binokularni vid. Također je neobično što, u odnosu na ostatak lubanje, ima vrlo tanku donju čeljust. Do sada nitko nije otkrio kako bi ovo moglo da se odražava na ishranu Carnotaurusa.[5]

Na glavi je imao par vrlo neobičnih koštanih kvrga, iznad očiju. Znanstvenici nisu sigurni čemu su one služile jer su bile prekratke za ubijanje i u najboljem slučaju je Carnotaurus mogao njima samo udariti plijen. Možda su ih mužjaci koristili za privlačenje partnera i tjeranje suparnika.

U popularnoj kulturi uredi

Carnotaurus je nekoliko puta prikazivan u filmovima, a najpoznatiji je slučaj u Disneyevom filmu Dinosaur. Međutim, tu su dva Carnotaurusa, koja progone krdo dinosaura biljoždera, prikazani slične veličine kao tiranosaur. Inače su bili manji od Iguanodona, glavnog lika iz filma.

Izvori uredi

  1. Bonaparte (1985). "A horned Cretaceous carnosaur from Patagonia." National Geographic Research, 1: 149-151.
  2. Mazzetta, G.V., Christiansen, P. and Fariña, R.A. (2004). "Giants and Bizarres: Body size of some southern South American Cretaceous dinosaurs." Historical Biology, 16(2): 71-83.
  3. Bonaparte, Novas, and Coria (1990). "Carnotaurus sastrei Bonaparte, the horned, lightly built carnosaur from the Middle Cretaceous of Patagonia." Contributions in Science (Natural History Museum of Los Angeles County), 416: 41 pp.
  4. Agnolin, F.L. and Chiarelli, P. (2010). "The position of the claws in Noasauridae (Dinosauria: Abelisauroidea) and its implications for abelisauroid manus evolution." Paläontologische Zeitschrift, published online 19 November 2009. doi: 10.1007/s12542-009-0044-2
  5. Paul, G.S. (1988). Predatory Dinosaurs of the World. ISBN 0-671-61946-2. 

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Carnotaurus
 Wikivrste imaju podatke o: Carnotaurusu