Carlow (grofovija)

Okrug Karlou (engl. County Carlow, ir. Contae Cheatharlach) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom jugoistočnom delu, u pokrajini Lenster.

Okrug Karlou
County Carlow / Contae Cheatharlach

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Karlou na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Lenster
Sedište Karlou
 
Površina 896 km²
Stanovništvo 54.532 (2011.)
Gustina naseljenosti 60,8/km²
 
Registarske tablice CW
Veb stranica www.carlowcoco.ie

Danas je okrug Karlou jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Karlou.

Položaj i granice okruga uredi

Okrug Karlou se nalazi u jugoistočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi uredi

Karlou je po prostranstvu jedan od najmanjih irskih okruga - zauzima 31. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Karlou je ravničarsko-brežuljkasti, 50-200 metara nadmorske visine, posebno u sredini i na severu. Na jugu je okrug planinski. Tu se nalazi planina je Lenster, visine do 796 metara. Druga bitna planina je Blek Rok.

Klima Klima u okrugu Karlou je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Najvažnije reke u okrugu Karlou su Slejni i Berou. Reka Slejni pritiče istočnim delom okruga, a reka Berou zapadnim. U okrugu nema jezera, što retkost za Irsku.

Stanovništvo uredi

 
Grad Karlou, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Karlou živelo je preko 145 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 80% manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od preko 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Karlou ima gustinu naseljenosti od oko 60 st./km², što je istovetno kao državni prosek (oko 60 st./km²). Ceo okrug je približno jednako naseljen.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi