Carica Xiao (Yang)

Carica Xiao (蕭皇后, osobno ime nepoznato; 566? - 17. april 648), formalno Carica Min (愍皇后, doslovno "trpeća carica"), bila je carica kineske dinastije Sui, odnosno supruga cara Yanga.

Carica Xiao
Tenura 605 - 11. april 618
(13 godina)
Suprug/a Car Yang od Suija
Potomstvo Yang Zhao, krunski princ Yuande
Yang Jian, princ od Qija
Princeza Nanyang
Posthumno ime Carica Min 愍皇后
"trpeća carica"
Kuća Dinastija Liang (po rođenju)
Dinastija Sui (po braku)
Otac Car Ming od Zapadnog Lianga
Majka Gospa Zhang
Rođen/a 566
Jiangling, Zapadni Liang
Umro/la 17. april 648 648. (dob: 81–82)
Chang'an, Kina pod dinastijom Tang

Xiao je poticala iz dinastije Liang, čija se vlast do vremena njenog rođenja svela na oblast Jianglinga, u kome je uspostavljena tzv. dinastija Liang, klijent dinastije Sjeverni Zhou. Bila je kćer cara Minga od Zapadnog Lianga, ali ju je otac, zbog lošeg znamenja, odmah nakon rođenja povjerio stricu Xiao Jiju; on i njegova supruga su ubrzo umrli, pa je odrasla kod svog ujaka Zhang Kea. Godine 580. otac joj je pomogao Yang Jianu, regentu države Sjeverni Zhou, da porazi generala Yuchi Jonga, a nakon čega je Yang Jian preuzeo prijestolje, osnovavši dinastiju Sui. U znak zahvalnosti je od caru Mingu ponudio da jednu od svojih kćeri da svom sinu Yang Guangu, a što je Ming pristao, te se Xiao udala za njega.

Xiao je svom mužu rodila dva sina Yang Haoa i Yang Jiana, te kćer, kasnije poznatu kao Princeza Nanyang. Godine 600. joj je muž postao krunski princ, a nakon očeve smrti i car. Xiao je caricom formalno proglašena sljedeće godine. Historičari su je opisali kao krotku i inteligentnu ženu, koja je cara pokušavala odgovoriti od niza destruktivnih odluka koje će oko godine 618. dovesti do kolapsa dinastije Sui i careve smrti, koga su ubili pobunjeni vojnici.

Sljedeće godine je počela bespoštedna borba za vlast među generalima; carica Xiao se stoga odlučila skloniti na sjever, preko Velikog zida kod Tujuea (Turaka). Na njihovom dvoru je ostala počasni gost sve dok Jiali Khana nije 630. pokorio Li Jing, general u službi nove dinastije Tang. Tada je bivša carica zarobljena i dovedena u carsku prijestolnicu Chang'an; car Taizong je, međutim, prema njoj iskazivao poštovanje i dobro postupao; nakon smrti je pokopana uz carske počasti.

Literatura uredi

Kineska carska porodica
Prethodi:
Carica Dugu Qieluo
carica dinastije Sui
605–618
Slijedi:
Nema (dinastija uništena)
carica Kine (većina oblasti)
605–618
Slijedi:
Carica Zhangsun od dinastije Tang
carica Kine (Hebei)
605–617
Slijedi:
Carica Cao od Xije
carica Kine (Shanxi)
605–617
Slijedi:
Carica Ju od Dingyanga
carica Kine (Istočni Gansu)
605–617
Slijedi:
Carica Ju od Qina