Carica Wang (dinastija Xin)

Carica Wang (王皇后, osobno ime nepoznato, ? - 21), formalno Carica Xiaomu (孝睦皇后, doslovno, "Sinovljevska i Ljubazna carica") bila je kineska carica za vrijeme dinastije Xin.

Prije nego što je postala caricom, bila je supruga carskog službenika, a kasnije i regenta Wang Manga. Rodila mu je četiri sinova koji su se zvali Wang Yu (王宇), Wang Huo (王獲), Wang An (王安) i Wang Lin (王臨), i kćer nepoznatog imena koja je kasnije postala supruga, odnosno carica udajom za mladog Pinga. U vrijeme dok joj je muž bio regent, imala je titulu Gospa Wang. Imala je reputaciju skromnosti, u čemu je bila slična mužu, i nekoliko puta su je velikodostojnici zbog neugledne odjeće zamijenili za sluškinje na njenom dvoru.

Prije nego što joj je muž godine 9. svrgnuo dijete-cara Ruzija i sebe proglasio carem, dva njena sina su stradala - Wang Huo 5. pne. nakon što je ubio slugu, te godine 3. pne. Wang Yu, u pokušaju svrgavanja oca. Potonji događaj je teško pogodio buduću caricu, koja je zbog njega oslijepila. Godine 9. je proglašena caricom, a godine 21. je umrla. Iste godine su njena dva preostala sina također stradala, a dinastija je zatrta u seljačkom ustanku dvije godine kasnije.

Izvori uredi

Kineska carska porodica
Nova dinastija Carica dinastije Xin
9 – 21
Slijedi:
Carica Shi
Prethodi:
Carica Wang iz Zapadne dinastije Han
Carica Kine
9 – 21