Carica Sima Maoying

Carica Sima Maoying (司馬茂英) (393?[1]-439) je bila kineska carica porijeklom iz dinastije Jin (Princeza Haiyan (海鹽公主)) odnosno supruga cara Shaoa (Liu Yifu) iz dinastije dinastije Liu Song.

Bila je kćer cara cara Gonga i njegove supruge, carice Chu Lingyuan. Otac joj je na prijestolje došao 419. godine, ali je već 420. svrgnut od strane regenta Liu Yua koji se proglasio carem nove dinastije Liu Song. Već ranije je bila udana za Liu Yuovog sina, koji je poslije postao car. Njenog oca su 421. ubili po Liu Yueovom naređenju, a nasilno je stradao i njen suprug koga su 424. ubili dvorski ministri, smatrajući ga nedostojnim carske vlasti. Umrla je godine 439.

Izvori uredi

  1. Datum navodi knjiga Song Shu, ali njen komentator Zhang Senkai (張森楷) navodi da bi je ovo učinilo 13 godina starijom od supruga, što je bilo neuobičajeno za politički brak, te smatra kako je vjerojatnije da je bila rođena u isto vrijeme kada i njen suprug. Ovaj datum bi također sugerirao da je u trenutku rođenja njen otac imao samo 7, a majka 9 godina. .
Kineska carska porodica
Prethodi:
Nema (dinastija osnovana)
Carica Liu Songa
422–424
Slijedi:
Empress Yuan Qigui
Prethodi:
Carica Chu Lingyuan od Jina
carica Kine (Južna)
422–424
carica Kine (Henan)
422–423
Slijedi:
Carica Helian od Sjevernog Weija