Car Xuan od Hana

Car Xuan od Hana (91. pne.–49. pne.) bio je car Kine iz dinastije Han koji je vladao od 74. pne. do 49. pne.

Car Xuan je praunuk cara Wua. Njegov djed, sin cara Wua i carice Wei, Liu Ju je bio krunski princ i Wuov nasljednik ali je godine 91. pne. osuđen zbog vračanja protiv cara i prisiljen na samoubistvo; Xuanov otac Liu Jin (劉進) je tada također umro. Car Xuan je tada bio dijete i pošteđen mu je život, iako jedva, te je osuđen da ostatak života provede kao običan podanik.

Xuan je nakon kratkotrajne vladavine cara Hea godine 74. pne. proglašen cvarem od strane Huo Guanga (polubrata Huo Qubinga). Kineski historičari ga smatraju izvrsnim i radišniim carem. S obzirom da je odrastao kao običan podanik, razumio je patnje svog naroda. Zato je smanjivao poreze, liberalizirao trgovinu i u vladu primao sposobne ministre. Opisuje se kao dobar procjenitelj ljudski karaktera, te je konsolidirao svoj moć eliminiravši korumpirane službenike, uključujući porodicu Huo, koja je nakon smrti cara Wua imala odlučujući uticaj u državi. Međutim, njegovo pogubljenje cijelog klana Huo je kasnije izazvalo velike kritike historičara koji mu predbacuju nezahvalnost prema Huo Guangu.

Pod carem Xuanom je Kina prosperirala, kako u ekonomskom, tako i u vojnom pogledu. 25-godišnja vladavina je završila njegovom smrću godine 49. pne. Naslijedio ga je sin car Yuan.

Izvori uredi

Car Xuan od Hana
Rođen/a: 91. pne. Umro/la: 49. pne.
Kraljevske titule
Prethodi:
Princ He od Changyija
Car Kine
74. pne. – 49. pne.
Huo Guang (74. pne. – 68. pne.)
Carica majka Shangguan (74. pne. – 49. pne.)
Slijedi:
Car Yuan od Hana