Han Hedi (漢和帝)
Porodično ime: Liu (劉; liú)
Oosbno ime: Zhao (肇, zhào)
Hramsko ime: Muzong (穆宗, mù zōng)
Posthumno ime:
(full)
Xiaohe (孝和, xiào hé)
doslopvno: "sinovski i umjeren"
Posthumno ime:
(short)
He (和, hé)
"umjeren"

Emperor He of Han, kin. 漢和帝, py. hàn hé dì, wg. Han Ho-ti, (79 - 13. februar 105) bio je kineski car iz dinastije Han koji je vladao od 88. do 105. Bio je 4. po redu car Istočne dinastije Han.

Car He je bio sin cara Zhanga. Na prijestolje je došao u dobi od 9 godina i vladao sljedećih 17 godina. Kineski historičari tradicionalnbo smatraju kako je upravo za vrijeme cara Hea započelo dugotrajno slabljenje Istočne dinastije Han, karakteristočno po napetostma i sukobima između supružničkih klanova i eunuha. Ono je u slučaju Hea započelo kada je carica majka Dou (Heova pomajka) članove vlastite porodice imenovala važnim državnim službenicima. Njena je porodica bila korumpirana i nije trpjela kritike. Godine 92. je car He taj režim prekinuo uklonivši braću carice majke uz pomoć eunuha Zheng Zhonga (鄭眾) i svog brata Liu Qinga (劉慶), princa od Qinghea. To je, međutim, stvorilo presedan na temelju koga su se eunusi počeli baviti vrhunskim državnim poslovima, odnosno stvorilo trendove koji će sljedećeg vijeka dovesti do pada dinastije Han. Njegova vladavina je također zabilježila eskalaciju pobune Qianga, izazvane korumpiranim i tiranskim Han službenicima i započete za vladavine cara Zhanga, a koja će kineskim carevima stvarati probleme sve do vladavine cara Linga.

Car He je, pak, u tradicionalnim kineskim historijama, opisan kao uglavnom ljubazan i dobronamjeran čovjek kome je, međutim, nedostajalo političkog i državničkog umijeća njegovog oca i djeda cara Minga, odnosno koji nije znao dobro procjenjivati karaktere. Usprkos početka negativnih trendova, vladavina cara Hea je poznata i po naučnom progresu, a što se prvenstveno odnosi na pronalazak papira od strane enunuha Cai Luna godine 105.

Sa carem Heom je započeo još jedan trend vezan uz dinastiju Han - nedostatak muških nasljednika. Car He je najveći broj svojih sinova izgubio za života, a nadživjela su ga samo dvojica, ali ne zadugo. To je bitno doprinijelo nestabilnosti dinastije.

Izvori uredi

Car He od Hana
Rođen/a: 79 Umro/la: 105
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Zhang od Hana
Car Kine
88 – 105
Slijedi:
Car Shang od Hana