Cadarache je francuski naučno istraživački centar, specijaliziran za istraživanje nuklearne energije.

Cadarache
Pogled na istraživalački centar Cadarache
Pogled na istraživalački centar Cadarache
Pogled na istraživalački centar Cadarache
Koordinate: 43°41′N 5°45′E / 43.683°N 5.750°E / 43.683; 5.750
Država  Francuska
regija Provansa-Alpe-Azurna obala
departman Bouches-du-Rhône
općina Saint-Paul-lès-Durance
Karta
Cadarache na mapi Francuske
Cadarache
Cadarache

Geografske karakteristike uredi

Cadarache se nalazi u općini Saint-Paul-lès-Durance, departman Bouches-du-Rhône, na jugu regije Provansa-Alpe-Azurna obala, udaljen oko 60 km sjeveroistočno od grada Marseilla.

Historija i karakteristike uredi

Cadarache je nuklearni istraživački centar od kad je predsjednik Charles de Gaulle pokrenuo francuski program atomske energije 1959.

Centrom upravlja državni Commissariat à l'Énergie Atomique akronim CEA (Komesarijat za atomsku energiju).

Cadarache je 2005. izabran da bude mjesto za Internacionalni termonuklearni eksperimentalni reaktor - ITER, najveći svjetski fuzijski reaktor. Izgradnja kompleksa - ITER započela je 2007., a predviđa se da će njegov reaktor na bazi plazme započeti s radom 2020-ih.

Cadarache je pored toga i mjesto brojnih drugih istraživačkih reaktora, kao što je Jules Horowitz, za kog se očekuje da će ući u rad oko 2016.

Pored nuklearne fisije i fuzije Cadarache se bavi i istraživanjem novih energetskih tehnologija (vodik, biomasa, solarna energija) i bazičnim istraživanjima u području biologije. Unutar centra djeluju specijalizirani odjeli koji centru pružaju niz usluga, kako bi se osigurali sigurnost centra, zbrinjavali nuklearni otpad i brinuli o ekologiji i zdravlju zaposlenih. Cadarache je jedan od 10 istraživačkih centara Francuske agencije za alternativne i atomsku energiju (CEA). Polovica bazičnih nuklearnih postrojenja CEA nalazi se u Centru Cadarache.[1]

Cadarache u brojkama uredi

Cadarache se prostire na površini od 1 600 hektara, od tog je 900 pod krovom. To je ukupno 480 zgrada, od kojih je 19 direktno namjenjeno za nuklearna istraživanja. U Cadarachu radi oko 4 500 ljudi, u to nisu uključeni oni koji rade na programu ITER.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Welcome on Cadarache Center (francuski). Ville de Cadarache. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-14. Pristupljeno 18. 06. 2015. 

Vanjske veze uredi