Bwana Devil (sh. Bwana vrag) je američki pustolovni film snimljen 1952. u režiji Archa Obolera, poznat kao prvi cjelovečernji 3D film u boji, odnosno kao pokretač kratkotrajnog trenda snimanja 3D filmova u Hollywoodu 1950-ih.

Bwana Devil
kino-poster
RežijaArch Oboler
ProducentArch Oboler
izvršni producent:
Sidney W. Pink
ScenarioArch Oboler
UlogeRobert Stack
Barbara Britton
Nigel Bruce
Ramsay Hill
Paul McVey
Hope Miller
MuzikaGordon Jenkins
FotografijaJoseph F. Biroc
MontažaJohn Hoffman
Distribucijaograničena distribucija:
Arch Oboler Productions
široka distribucija
United Artists
Datum(i) premijere
30. 11. 1952 (1952-11-30)
Trajanje79 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet323.000 $[1]
Bruto prihod5 mil. $[1]

Radnja filma je inspirirana stvarnim događajima vezanim uz tzv. Tsavoanske ljudoždere, opisanim u knjizi britanskog oficira i inženjera Jamesa Henryja Pattersona. Fiktivni protagonisti, koje glume Robert Stack i Nigel Bruce, su voditelji projekta izgradnje pruge u Britanskoj Istočnoj Africi na početku 20. vijeka, a koji se suočavaju sa napadima lavova koji love, ubijaju i proždiru radnike.

Bwana Devil je nastao u vrijeme kada se Hollywood prvi put suočio sa dramatičnim brojem gledatelja u kino-dvoranama, koji su se sve više okretali novom mediju televizije. To je brojne studije tjeralo da razvijaju nove tehnologije kako bi pružili kvalitetniju ili "egzotičniju" sliku i sadržaje. Bivši scenarist Milton Gunzburg je sa svojim bratom Julianom razvio sistem 3D filmova pod imenom Natural Vision, ali njegovi pokušaji da ga proda velikim studijima nisu imali uspjeha; na kraju su ga uspjeli prodati nezavisnom producentu Archu Oboleru, koji je film snimio relativno brzo koristeći Paramountov filmski ranč koji je "glumio" Afriku.

Nakon premijere je kritika pokopala film, ali je publika bila oduševljena novom tehnologijom, te je dalju distribuciju otkupio studio United Artists. Već sljedeće godine su se vodeći hollywoodski studiji počeli masovno snimati 3D filmove.

Godine 1996. je o istim događajima snimljen film Ghost and the Darkness koji se daleko vjernije drži Pattersonovog predloška, odnosno historijskih podataka.

Uloge uredi

Uloga Glumac
Jack Hayward Robert Stack
Dr. Angus Ross Nigel Bruce
Alice Hayward Barbara Britton
Major Parkhurst Ramsay Hill
Komesar Paul McVey

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 NEW OBOLER FILM TO OPEN TUESDAY: '1 PLUS 1' IS THE WRITER'S FIRST MOVIE IN NINE YEARS By HOWARD THOMPSON. New York Times (1923–Current file) [New York, N.Y] 04 Nov 1961: 14.

Vanjske veze uredi