Burhan Haldun (mongolski: Бурхан Халдун) je sveta planina u sjeveroistočnom mongolskom gorju Khentii gdje srednjoazijska stepa susreće crnogorične šume sibirskih tajgi. Ova planina se povezuje s obožavanjem svetih planina, rijeka i ovoo-a (šamanski kameni oltari) u čijim se obredima oblikovala mješavina drevnih šamanskih i budističkih običaja. Ona je najpoznatija kao mjesto rođenja Džingis kana (ali i potvrđeno mjesto rođenja njegova velikog zapovjednika Subudaja) i navodno mjesto njegove skrivene grobnice[1][2]. Što govori o kanovoj želji da ustanovi obožavanje planina kao važan oblik ujedinjenja mongolskih naroda. Zbog toga su „Velika Burhan Haldun planina i njezin sveti okolni krajolik” upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. godine[3].

Velika Burhan Haldun planina i njezin sveti okolni krajolik
Svjetska baštinaUNESCO
Mongolija


Burhan Haldun na mapi Mongolije
Burhan Haldun
Burhan Haldun
Lokacija Burhan Halduna u Mongoliji
Registriran:2015. (39. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iv, vi
Ugroženost:no
Referenca:[1440 UNESCO]
Rijeka Onon u podnožju Burhan Halduna
Budistički samostan na Burhan Haldunu

Planina je dio 12.270 km² velikog Khan Khentii zaštićenog područja, osnovanog 1992. god. Tu su stočarstvo i turizam strogo kontrolirani, a lov i rudarstvo zabranjeni kako bi se zaštitila divljina[4].

Izvori uredi

  1. Navodno je Džingis kan na ovoj planini pronašao tako lijepo mjesto poznato kao Veliki Tabu ili Ikh Horig, gdje je poželio biti sahranjen. Vjeruje se kako je tu i sahranjen iako njegova grobnica nikada nije pronađena.
  2. Mongolia Today: In Search of Chinggis Khaan… Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u (en) Preuzeto 30. srpnja 2015.
  3. Great Burkhan Khaldun Mountain and its surrounding sacred landscape (en) Preuzeto 30. srpnja 2015.
  4. Khan Khentee Strict Protected Area Arhivirano 2018-12-25 na Wayback Machine-u, protectedplanet.net (en) Preuzeto 30. maja 2015.

Vanjske veze uredi