Buldožer (sastav)

Buldožer je bio slovenačкi progresivni rock sastav, popularan u tadašnjoj Jugoslaviji kasnih 1970-ih i 1980-ih, koji je većinu svojih pjesama otpjevao na srpskohrvatskom jeziku.

Buldožer
Muzički rad
Period aktivnosti1975 -—danas
Mjesto osnivanjaLjubljana, SFRJ
Žanrprogresivni rock, rock
Diskografska kućaPGP RTB, Helidon, Ljubljana
Članovi
Trenutni članoviBoris Bele
Janez Zmazek
Andrej Veble
Borut Činč
Dušan Vran - Cika
Bivši članoviMarko Brecelj
Štefan Jež
Uroš Lovšin
Tone Dimnik (Čoč)
Vili Bertok
Davor Slamnig
Ven Jemeršič

Oni su kombinirali tada trendovski simpho rock sa otkačenim i divljim humorom u stilu Franka Zappe.

Historija sastava uredi

Sastav je nastao 1975 u Ljubljani, kad se pjevač i kompozitor Marko Brecelj pridružio grupi Sedem svetlobnih let koju je vodio pjevač Boris Bele. Uz njega u prvoj postavi grupe bili su; Borut Činč sintesajzer vokal, Andrej Veble bas gitara, Uroš Lovšin solo gitara i Stefan Jež bubnjar[1] Nakon zapaženog nastupa na zagrebačkom BOOM festivalu, dobili su ponudu od Jugotona za snimanje ploče, ali su oni to odbili i potpisali ugovor s beogradskim RTBom i snimili svoj prvi album Pljuni istini u oči. Nakon tog su uzdizani u zvijezde, osobito od strane tadašnjih zagrebačkih rock kritičara Darka Glavana i Dražena Vrdoljaka, - dok su neki ostali hladni na njih ili su im čak išli na živce. Zatim su se zaredali njihovi nastupi po brojnim klubovima, osobito su često svirali po Zagrebu naročito u klubu Kulušić, koji im je bio kućna gaža.

I drugi njihov album Zabranjeno plakatiranje, trebao je izdati u novembaru 1976 PGP RTB ali su to oni odbili napraviti zbog spornih tekstova. Godinu dana kasnije je snimljeni materijal otkupila ljubljanska diskografska kuća Helidon i u novembaru 1977 konačno izdala album. Njihov treći album Živi bili pa vidjeli bio je soundtrack za hrvatski film Živi bili pa vidjeli (1979), redatelja Brune Gamulina i Milivoja Puhlovskog. Za tu muziku su Buldožeri dobili Zlatnu Arenu za muziku na Festivalu igranog filma u Puli. Tad ih je napustio pjevač Marko Brecelj koji je želio nastaviti solo karijeru, tako da je odtada Bele preuzeo ulogu frontmana sastava. I on je nastavio u breceljevskom stilu sa ekscesima i provokacijama na javnim nastupima.

Njihov četvrti album Izlog jeftinih slatkiša bio je njihov najuspješnije prodavani album, s tog albuma su kao singl ploča izašle njihove vjerojatno najpopularnije pjesme Žene i muškarci i Slovinjak punk. Nakon tog izdali su dvostruki album Ako ste slobodni večeras, koji je bio opća zezancija, stanke između pjesama popunili su intervjui Dražena Vrdoljaka sa "publikom" oko buldožerovskih glavnih tema; seksa, droga i Gorana Bregovića. S tog albuma vrijedno je spomenti njihove obrade hitova; "Roll Over Beethoven" Chuck Berrya, kojeg su oni prepjevali kao "Ko jebe Buldožer" i poigravanje sa stihovima "Another Brick in the Wall" Pink Floyda koji su oni otpjevali na muziku crnogorske narodne pjesme "Oj, svijetla majska zoro". Pri kraju 1980e sastav se počeo osipati i sve manje raditi, da bi potpuno prestali raditi 1990e, mada se zvanično nisu nikad raspali.

Nakon 11-godišnje stanke sastav se je ponovno okupio 2006 i održao koncert na ljubljanskim Križankama 23. septembru 2006, nakon tog su nastupili u zagrebčkom klubu Boogaloo 15. oktobar, iste godine u Beogradu su im 23. septembra izdali kompilacijski CD Lik i djelo, sa svim dotadšnjim hitovima.

Diskografija uredi

  • Pljuni istini u oči, PGP RTB, (1975.)
  • Zabranjeno plakatirati, Helidon, Ljubljana (1977.)
  • Živi bili pa vidjeli (soundtrack istoimenog filma), Helidon, Ljubljana (1979.)
  • Izlog jeftinih slatkiša, Helidon, Ljubljana (1980.)
  • Rok end roul-Olstars bend, EP, Helidon (1981.)
  • Ako ste slobodni večeras live, Helidon (1982.)
  • Nevino srce, Helidon (1983.)
  • Nova vremena, Helidon (kompilacija, 1989.)
  • Noć, Helidon (1995.)
  • Lik i djelo, kompilacijski CD, PGP RTB, (2006.)
  • The Ultimate Collection, Croatia Records, 2009.

Članovi sastava uredi

1975 uredi

1977 uredi

1979 uredi

1980 uredi

1981 uredi

1990 uredi

Ponovno okupljen sastav 2006 uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi