Brodsko-posavska županija

Brodsko-posavska županija
Zastava Brodsko-posavske Grb Brodsko-posavske
(Zastava) (Grb)
Brodsko-posavska županija
Sjedište županije Slavonski Brod
Broj stanovnika (2001.) 176 765
Površina 2 043 km²
Župan Danijel Marušić

Brodsko-posavska županija je županija u Hrvatskoj smještena u južnom dijelu slavonske nizine. Nalazi se uz obalu rijeke Save i pripada regiji Posavini, po kojoj je dobila ime (kao i po sjedištu županije Slavonskom Brodu).

Prema popisu stanovništva iz 2001., Brodsko-posavska županija ima 172.993 stanovnika što je za 2.005 stanovnika ili 1,15 % manje u odnosu na 1991. godinu. Brodsko-posavska županija participira sa 3,95 % u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske (4.381.352). Prosječna gustoća naseljenosti je 84,68 stanovnika na 1 četvorni km. U gradovima živi 79.004 stanovnika ili 45,67 % od čega u Slavonskom Brodu kao sjedištu županije 63.268 stanovnika, a u Novoj Gradiški 15.736 stanovnika. U ruralnim sredinama živi 93.989 stanovnika ili 54,33 % svih stanovnika županije.

Administrativna podjela i stanovništvo uredi

Županija je podijeljena na 2 grada i 26 općina.

Stanovništvo uredi

 
Starosna piramida Brodsko-posavske županije prema popisu stanovništva 2011. g.

Prema popisu stanovništva iz 2001. Brodsko-posavska županija je imala 176.765 stanovnika (4 % ukupnog stanovništva Hrvatske) sa prosječnom gustoćom naseljenosti od 88 stanovnika/km2.

Etnički sastav je bio sljedeći: Hrvati 94 %, Srbi 3 %, Romi 0.3 %, Bošnjaci 0.2 % i drugi.

Županijska uprava uredi

Župan Brodsko-posavske županije je Danijel Marušić (HDZ).

Zemljopis uredi

Brodsko-posavska županija jedna je od najužih i najdužih županija koja na istoku graniči sa Vukovarsko-srijemskom, na sjeveroistoku sa Osječko-baranjskom, na sjeveru sa Požeško-slavonskom te na zapadu sa Sisačko-moslavačkom županijom dok se južna granica županije proteže uz rijeku Savu koja je ujedno i međudržavna granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Područje Brodsko-posavske županije može se podijeliti na tri cjeline: brdsko, ravničarsko i nizinsko. Brdsko područje čini blago uzdignuto gorje pokriveno šumom s najvišom nadmorskom visinom od 984 m (Psunj). Ravničarsko područje zauzima najveći dio županije, a čini ga ogranak plodne slavonske ravnice. Nizinsko područje zauzima prisavski dio, uglavnom dobro zaštićen od visokih voda Save, koji je isprepleten osnovnom i lokalnom kanalskom mrežom.

Županija je područje umjerene kontinentalne klime s vrlo rijetko izraženim ekstremnim meteorološkim promjenama. Bogatstvo voda, šuma i plodno tlo, plovna rijeka i značajni kopneni europski putevi prirodni su uvjeti koji su omogućili visokorazvijeno gospodarstvo, promet, trgovinu i kulturu.

Povijest uredi

Nastala na području koje nekad pripadalo Vojnoj Krajini(AU) te Brodskoj Općini(Jugoslavija).

Gospodarstvo uredi

Nekoliko je gospodarskih djelatnosti po kojima je županija poznata. Holding Đuro Đaković, jedna od najvećih i najpoznatijih metalurških tvrtki smještena je u Slavonskom Brodu. Poljoprivredna proizvodnja, među kojom se ističe ratarstvo i stočarstvo također je značajna grana brodskoposavskog gospodarstva.

Kultura uredi

  • Gloria Festung Brod
  • Brodsko kolo

Udruge uredi

Izviđači uredi

  • Udruga izviđača porječana "Mihaljevica" Slavonski Šamac
  • Savez izviđača hrvatske (SIH)*[1], Izviđačka regija istok povjereništvo *[2]

Vanjske veze uredi