Za ostala značenja, vidi Bretton Woods (razvrstavanje).

Brettonwoodski sistem (engleski: Bretton Woods system) ili, kolokvijalno Bretton Woods, je naziv za sistem međunarodne monetarne politike, odnosno pravila u okvirima kojih su se odvijali trgovački i financijski odnosi među vodećim industrijskim zemljama u prvih nekoliko decenija nakon drugog svjetskog rata. Smatra se prvim primjerom monetarnog poretka kojemu su se temeljem pregovora podvrgle nezavisne države.

Ime je dobio po Bretton Woodsu, odmaralištu u američkoj državi New Hampshire gdje je u julu 1944. održana Monetarna i financijska konferencija Ujedinjenih naroda, a čiji su delegati potpisali niz sporazuma na kojima se sistem kasnije temeljio.

Srž novog sistema je predstavljalo osnivanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), koji predstavljaju dio Grupe svjetske banke. Te organizacije su s radom započele 1945. nakon što je sporazum ratificiran od strane odgovarajućeg broja zemalja.

Glavna karakteristika sistema je bila u obavezama država-članica da uvode i održavaju monetarnu politiku sa ciljem održavanja tečaja svojih valuta u okviru fiksiranih vrijenosti - s najvećim odstupanjem od jedan posto - u odnosu na zlato i mogućnosti MMF-a da svojim intervencijama otklanja privremene nedostatke platne bilance.

15. augusta 1971. je američki predsjednik Richard Nixon jednostranom odlukom ukinuo konvertibilnost američkog dolara u zlato. Taj čin, poznat kao Nixonov šok, je doveo do prestanka Bretton Woodsa u svom pravom smislu prestao postojati, a zamijenila ga je situacija u kojoj jedino američki dolar podržava sve ostale valute, odnosno služi kao rezervna valuta drugih zemalja.

Vanjske veze uredi

44°15′16″N 71°26′52″W / 44.25436°N 71.44787°W / 44.25436; -71.44787