Bren (3. vijek pne.)

3. vijek pne.

Bren (? - 279. pne.) bio je galski poglavica i jedan od vođa velikog galskog pohoda na Balkan. Njegova je vojska uspjela otjerati Grke od Termopila, te legende navode kako je uspio opljačkati svetište u Delfima, iako antički izvori to negiraju.

Za Brena se navodi da je bio poglavica opkskurnog plemena Prausi. Pohod je otpočeo 280. pne. pod kraljem Kambaulom kada je oko 85.000 galskih ratnika iz Panonije prodrlo u Trakiju. Sljedeće su se godine Gali podijelili u tri grupe - prva, pod Keretrijem, je krenula na Tračane i Tribale; druga, pod Bolgijem, je krenula protiv Makedonaca i Ilira; treća, pod Brenom i Akihorijem je krenula na Peoniju. Bolgije je godine 279. pne. porazio Makedonce i ubio njihovog kralja Ptolemeja Kerauna, ali su ga pregrupirani Makedonci porazili pod vodstvom plemića Sostena. Bolgijevim snagama je potom u pomoć došao Bren i porazio Sostena, otvorivši put za pohod na Grčku.

Sljedeće godine su ostale galske poglavice prihvatile Brenov prijedlog da koncentriraju sve svoje snage i krenu na Grčku, gdje ih je čekao najbogatiji plijen. Prema Pauzanijim podacima, galska vojska je imala 152.000 pješaka i 24.400 konjanika. Njima se suprotstavila udružena grčka vojska pod atenskim generalom Kalipom. Grci su Gale prvo pokušali zaustaviti spalivši mostove na rijeci Sperhios, ali su je Gali preplivali na ušću. Potom su Grci podigli obrambenu liniju kod Termopila i uspješno zaustavili, nanijevši mu teške gubitke. Bren je potom manji kontingent poslao na zapad da pustoši Etoliju, kako bi natjerao etolske kontingente kod Termopila da se vrate kući. Plan je uspio, ali su Etolci Galima nanijeli teške gubitke. Potom je Bren uspio pronaći prijevoje kako bi Grcima kod Termopila zašao iza leđa. Grčka je vojska zbog toga evakuirana morskim putem.

Bren je potom, ne čekajući povratak pojačanja iz Etolije, produžio prema Delfima. Tamo su ga lokalni Grci porazili, koristeći zbrku koju je u redovima galske vojske izazvala iznenadna oluja. Bren je ranjen, a pri povlačenju je umro od rana ili izvršio samoubistvo. Ostaci galske vojske su uništeni kod rijeke Sperhios.

V. također uredi