Branko Andrić Andrla

Branko Andrić - Andrla (Novi Sad , 9. april 1942. – Dunaujvaroš, 20. oktobar 2005.) bio je srpski multidisciplinarni umetnik. Bavio se muzikom, pisanjem, filmom i crtanjem stripova.[1] Živeo je u Novom Sadu i Beču.

Branko Andrić
Branko Andrić 1999. godine
Lični podaci
NadimakAndrla
Datum rođenja(1942-04-09)9. 4. 1942.
Mjesto rođenjaNovi Sad, Kraljevina Jugoslavija (pod mađarskom okupacijom),
Datum smrti20. 10. 2005. (dob: 63)
Mjesto smrtiDunaujvaroš, Mađarska,
Muzički rad
Žanrdžez

Biografija uredi

Detinjstvo i mladost uredi

Branko Andrić je rođen 1942. u Novom Sadu. Njegov otac Branko Andrić (1921-1942) je dva meseca pre nego što će se Andrla roditi, uhapšen od strane mađarskih fašista i ubijen kao hiljade drugih žrtava bačenih pod led zamrznutog Dunava.

Posle završetka humanističke gimnazije (Jovan Jovanović Zmaj) u Novom Sadu, Andrić završava Višu školu za političke nauke u Beogradu i Višu pedagošku školu, smer likovna umetnost u Novom Sadu. Posle studija je počeo da piše za mnogobrojne jugoslovenske kulturne časopise (Letopis Matice srpske, Student, Književna reč, Indeks, Oko, Riječka revija, Polja, Lica i dr). Održavao je mnogobrojne književne večeri po celoj Jugoslaviji i sarađivao je na filmovima Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika i Karpa Aćimovića - Godine. Kratak film „Zdravi ljudi za razonodu“ (Litany for ideal people) Karpa Aćimovića - Godine, u muzičkoj pratnji Branka Andrića je dobio prvu nagradu kratkog filmskog festivala u Beogradu i nagradu novinara u Oberhausenu, u Nemačkoj.[2]

Selidba u Beč uredi

Branko Andrić se 1972. preselio u Beč, upoznao Ditera Šragea i učestvovao u programu slobodnog bioskopa. Pored svoje delatnosti crtača, počeo je da piše pesme na nemačkom („Gastarbajterske pesme“), koje izdaje početkom 80-tih kao samoizdavač. Učestvovao je u osnivanju i oživljavanju Bečke Arene. Njegovom doprinosu programu bečke arene, od 70-tih do 90-tih godina pripada niz književnih večeri, i nastupa grupe Imperium of jazz, kao i inicijalizacija i organizacija nekoliko muzičkih festivala alternativne muzike sa područja čitave Jugoslavije. Dobija mnogobrojne nagrade kao npr. Prvu nagradu na Kseroks konkursu za umetničku grafiku 1975.

Imperium of Jazz uredi

Krajem 70-tih godina Branko Andrić osniva grupu Vojvođanski bluz bend sa kojom nekoliko puta nastupa u Beogradu i Novom Sadu. Početkom 80-ih napušta „Vojvođanski bluz bend“ da bi osnovao „Imperium of Jazz“ (pravilno se piše sa v, latinskim u). U bendu su od samog početka nastupali najbolji muzičari iz Novog Sada. Do 2005. nastupalo je 150 muzičara u raznoraznim aranžmanima. Poznatija imena: Boris Kovač, Zoran Bulatović - Bale, Jovan Torbica, Zoran Mraković, Atila Šoti...

Smrt uredi

20. oktobra 2005. Branko Andrić se u jednoj ulici u blizini Dunaujvaroš sudario sa jednim „vozačem koji je prešao na njegovu stranu“, i izgubio život.[3]

Godine 2014. osnovan je Centar za umetnost i umetnička i kulturna dešavanja u Beču koji nosi njegovo ime.[4]

Istraživački projekti uredi

  • Pisac i umetnik Branko Andrić - Andrla, 2014 - danas, Akademija lepih umetnosti u Beču / Institut za nauku o umetnosti i kulturi, Disertacija Mag. Branka Andrića.

Reference uredi

  1. Ivkov, Slobodan. „Istraživanja i novi putevi u stripu“ (i kratka Andrlina biografija), u: 60 godina domaćeg stripa u Srbiji, Galerija Likovni susret, Subotica, 1995.
  2. Art magazin; intervju sa Brankom Andrićem
  3. „Popboks; Poginuo Branko Andrić Andrla”. Arhivirano iz originala na datum 2015-04-02. Pristupljeno 2017-09-12. 
  4. Večernje novosti; Počast Branku Andriću

Spoljašnje veze uredi