Borstal (institucija)

Borstal je institucija za rehabilitaciju mladih prestupnika (16 - 21 godina) u Velikoj Britaniji i drugim bivšim britanskim dominionima. Borstalski sistem uveden je 1902. godine, a ukinut (u Britaniji) 1982. godine.

Principi rada uredi

Ideja borstala bila je da reformiše i rehabilituje mlade prestupnike uz pomoć rada (koji se plaća), discipline, sporta i obrazovanja. Svaka institucija sastojala se od viđše kuća, a u svakoj kući ne bi trebalo da bude više od 50 dečaka. Svaka kuća imala je posebnug upravnika i osoblje, mada je, naravno, postojao i upravnik čitave institucije, kao i zajedničko osoblje. Zatvorenici su imali prilike da uče zanate i jednostavnije profesije, kao i da pohađaju večernju školu (šest sati nedeljno).

Rad borstala bio je, naravno, regulisan zakonom, ali u praksi je svaki pojedinačni borstal imao prilično veliku autonomiju, i retko ko se mešao u unutrašnju politiku borstala. Zato su se oni mešusobno razlikovali - svaki je imao reputaciju, zavisno od strogosti upravnika i osoblja, i od toga koliko se često primenjivalo fizičko kažnjavanja.

Istorijat uredi

Prvi institucija tipa borstal osnovana je 1902. godine, sa idejom da se mladi zatvorenici odvoje od starijih, i dobila je ime po selu Borstal u Kentu, Velika Britanija. Ser Alexander Patterson reformisao je ovu instituciju 1922. i bacio veći akcenat na rehabilitaciju i motivisanje zatvorenika nego na kažnjavanje; takođe je uveo i sistem kuća, opisan u prethodnom odeljku.

Borstali su u Irskoj ukinuti 1960. a u Britaniji 1982. godine kao zastareli.

Fizičko kažnjavanje i ostale kazne uredi

Kazne Borstalima bile su sledeće:

  • gubitak određenih privilegija (slobodnih aktivnosti, prava na posete i sl.)
  • dodatni rad
  • smanjenje hrane
  • zatvaranje u ćeliju
  • fizičko kažnjavanje

U Borstalima su bila predviđena tri tipa fizičkog kažnjavanja: neformalna pljuska na licu mesta (za lakše prestupe), formalne batine (za ozbiljnije prestupe), i javno šibanje (za veoma teške prestupe, poput ozbiljnog fizičkog napada na člana osoblja. Zbog razlika među Borstalima, teško je ustanoviti koliko često i dosledno su kazne primenjivane.

Borstal u umetnosti uredi

Književnost

Film

Muzika

  • pesma 'Borstal Boys' grupe The Faces, na albumu 'Ooh La La' (1973) (inspirisana Behanovom knjigom)
  • pesma 'Borstal Breakout' grupe Sham 69 (1978)
  • pesma 'Borstal' grupe Oxymoron (1999)

Vanjske veze uredi