Borivoj Jurković

Borivoj Jurković (Sarajevo, 25. III. 1928. — Zagreb, 4. VI. 2006), hrvatski novinar, novinski urednik, prevoditelj, pisac, enigmatičar.

Borivoj Jurković
Rođenje(1928-03-25)25. 3. 1928.
Sarajevo
Smrt4. 6. 2006. (dob: 78)
Zagreb
PrebivališteZagreb
Državljanstvojugoslovensko pa hrvatsko
Zanimanjenovinar i novinski urednik

Životopis uredi

Studirao je arhitekturu u Zagrebu, a od 1952. radio u "Zagrebačkom tjedniku", Radio-Zagrebu, "Filmskom vjesniku" i "Globusu". Od 1959. do umirovljenja 1992. godine radio je u novinskoj kući "Vjesnik" kao novinar i urednik u revijalnim izdanjima "Svijet", "Studio", "Izbor", "Start", "Trag", "Zov strip", "Popaj", "RS magazin" i drugima. Godine 1974-84. bio je glavni urednik Redakcije Romani i stripovi, u čijem je okrilju izlazio SF-časopis "Sirius".

Znanstvena fantastika uredi

Jurković je pokrenuo i uređivao "Sirius" od 1. do 108. broja, prevodio strane novele za "Sirius", a također je pisao znanstvenu fantastiku. Objavio je oko stotinu novela i kratkih priča u "Areni", "Dometima", "Studiju" i "Siriusu", katkad koristeći pseudonim Pineas Runner.

Vjerojatno je najzaslužniji za razvoj znanstvene fantastike (ZF) u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Za te zasluge je 1986. primio SFerinu povelju. Teško je precijeniti njegovu važnost i utjecaj: stajao je na čelu visokoprofesionalnog časopisa, koji je ne samo objavljivao klasike i recentnu produkciju ZF-a, već je sustavno poticao domaće stvaralaštvo. Časopis "Sirius" ostao je njegovo najveće životno djelo, a Borivoj Jurković ostaje zapamćen kao jedan od velikana hrvatske znanstvene fantastike.

Za svoj žurnalističko-publicistički rad odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom 1978. godine, a 2005. uvršten je u "Hrvatski biografski leksikon".

Enigmatika uredi

Prvi od više hiljada različitih enigmatskih radova objavljen mu je u zagrebačkom "Problemu" oko 1948. godine. Surađivao je u zagrebačkom i sarajevskom "Problemu", "Rebusu", "Iks-u", "Džepnoj križaljci", "Enigmi", "Vjesnikovom kvizu", "Svijetu", "Vjesniku" i nizu drugih časopisa i listova.

Svojim enigmatskim novitetom smatrao je krimi-križaljku. Brojne radove potpisivao je pseudonimima Borivoj i BO-JU.

Od 1984. do 1990. bio je glavni urednik "Vjesnikovog kviza", a 1992. pokrenuo je i do 1997. uređivao mjesečnik "Dječji klub", časopis koji je u početku bio isključivo enigmatski list za najmlađe, a i danas - iako donosi i druge sadržaje namijenjene mališanima - ima veliki umetak s enigmatikom za djecu koji se zove "Zagonetni klub".

Izvori uredi