Borat Sagdijev (Borat Sagdiev ili Борат Сагдиыев, „rođen“ 17. februara 1972.) je izmišljeni kazahstanski novinar kog je osmislio i kog glumi britanski komičar i glumac Saša Baron Koen.

Saša Baron Koen kao Borat na premijeri filma u Kelnu

Država :  Kazahstan

Nastanak lika i prvi nastupi uredi

Lik Borata je Koen osmislio kao novinara iz Kazahstana, koji se susreće sa zapadnom civilizacijom i pri tome stalno pravi upoređivanja između svoje navodne domovine i zapadnih država (tipično Velike Britanije i SAD). Lik se prvo pojavljivao u televizijskoj seriji Ali Dži Šou .

Humoristični efekt Borat postiže potpunim nerazumevanjem nekih osnovnih civilizacijskih dosega (od odevanja, preko ponašanja u društvu i sl.) potencirajući pri tome razlike u odnosu na Kazahstan kojeg prikazuje kao potpuno zaostalu i necivilizovanu državu u kojoj se na primer žene tretiraju ka niža bića, Jevreji se smatraju opasnom pretnjom i sl.

Kontroverze uredi

Iako se radi o sasvim izmišljenom fiktivnom liku koji potenciranjem određenih tema u stvari samo teži postizanju humorističnog efekta, nastupi i film s Boratom su redovno izazivali burnu reakciju. Posebno su na udaru njegovi vrlo iskrivljeni komentari o ženskom polu i Jevrejima uopšte. Njegovi kritičari često međutim zapadnu u kritiku svega onog što Borat čini i kaže, kao da se radi o stvarnom, a ne o igranom liku. Posebno je zanimljivo da je sam Koen Jevrej, a po obrazovanju vrlo dobro poznaje i razume jevrejske teme.

Među brojnim osobama koje su se javno zgražale i oštro napadale taj tip humora je na primer i Ministarstvo spoljnjih poslova Kazahstana. Ministarstvo je na kraju, zbog straha od lošeg publiciteta, u jednim od američkih novina štampale velike reklame za Kazahstan, time nastojeći da prikažu stvarnu sliku o toj zemlji.

Žitelji siromašnog rumunskog sela Glod, koje se nalazi na 140 kilometara severno od Bukurešta, koji su se u filmu Borat: Kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavne nacije Kazahstana pojavili kao Boratovi rođaci i susedi iz Kazahstana, dovedeni su u zabludu da se snima dokumentarni film o njihovom mestu i njihovom teškom životu.[1] O čemu se stvarno radi, saznali su mnogo kasnije iz reportaže na rumunskoj televiziji. Najviše kritika u britanskoj i svetskoj štampi izazvala je činjenica da su za to poniženje siromašni meštani dobijali dnevice od po 15 leja (oko 5 evra), dok je film zaradio preko šezdeset miliona dolara. [2] [3]

TV i film uredi

Fiktivni lik Borata se pojavio u tri različita perioda karijere Saše Koena: u Velikoj Britaniji, SAD i na kraju na velikom platnu u filmu "Kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavne nacije Kazahstana". Kratki segmenti koji su napravljeni za potrebe Ali Dži Šou-a su predstavljeni kao vodiči-upustva kroz englesku odnosno američku kulturu i običaje.

Borat u Velikoj Britaniji uredi

Kao što je već spomenuto, Borat se prvi put pojavio u Ali Dži šou kao kazahstanski novinar koji je došao u posetu Velikoj Britaniji. Za vreme te posete je intervjuisao mnoge ljude koji su nesvesno bili meta Boratove komedije. Da niko nije ostao nepošteđen govori i činjenica da nesvesni sagovornici kazahstanskog novinara bili šaroliki uključujući borce za ljudska prava, Ledi Čelzi kao i članovi džentlmenskog kluba. Segmenti koji su posvećeni Velikoj Britaniji su:

  1. Pravila ponašanja (en. Etiquette)
  2. Lov (en. Hunting)
  3. Kembridž (en. Cambridge)
  4. Edinburg i Henli (en. Edinburgh and Henley)

Vodič za engleske džentlmene (en. English Gentleman), Politiku (en. Politics) i Sport (en. Sport) su pripremljeni ali nisu bili prikazani na televiziji nego su svetlo dana ugledali na DVD-u Ali Džija.

Borat u SAD uredi

Dok su Boratovi sugovornici bili veoma tolerantni u Ujedinjenom Kraljevstvu, reakcije američke populacije bile su manje umerene ali isto tako su i teme bili više kontroverzne. Borat u SAD se sastoji od 12 epizoda:

  1. Vodič za izlaske (en. Dating)
  2. Pravila ponašanja (en. Etiquette)
  3. Gluma (en. Acting)
  4. Muškarci (en. Men)
  5. Bejzbol (en. Baseball)
  6. Jug (en. The South)
  7. Degustacija vina (en. Wine Tasting)
  8. Politika (en. Politics)
  9. Kantri muzika (en. Country Music)
  10. Hobiji (en. Hobbies)
  11. Kupovanje kuće (en. Buying a House)
  12. Poslovi (en. Jobs)

Upustvo o životinjama je isto tako pripremljeno ali se samo pojavilo na Ali Dži DVD-u. Upustvo za lov je prikazano samo u Velikoj Britaniji zbog kontroverzi.

Borat: Kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavne nacije Kazahstana uredi

Bez imalo sumnje, film o Boratu je prekretnica koja je Borata tj. Sašu Koena proslavila u celom svetu. Film je snimljen sa celokupnim budžetom od 18.000.000 američkih dolara.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Borat Sagdiyev