Bojni brodovi klase Tegetthoff

Klasa Tegetof (po admiralu Tegetofu), ili Viribus Unitis (lat. Viribus Unitis - "Sa ujedinjenim snagama" - moto cara Franje Josipa I) bila je jedina klasa bojnih brodova drednot sagrađenih za austro-ugarsku mornaricu. Sagrađena su četiri broda: SMS Viribus Unitis, SMS Tegetof, SMS Princ Eugen i SMS Sent Ištvan.

Razglednica sa slikom broda klase Viribus Unitis

Izgradnja uredi

Austrijske vlasti naredile su gradnju nove flote 1908. nakon vesti da je započeta izdradnja prvog drednota u Italiji, bojnog broda RN Dante Aligijeri. Glavni dizajner austro-ugarske mornarice Zigfrid Poper bio je skoro pa slep u ovim trenucima (umirovljen je pre nego što su brodovi porinuti), i neki su to smatrali razlogom za neke dizajnske propuste brodova. Klasa je poznata po tome što je ona prva koja je koristila trojne topove za glavno naoružanje. Trojne topovske kule izgradila je Škoda u Plzenju, Češkoj.

Prva tri broda izgrađena su u Trstu, ali kao uslov za finansijsku pomoć, mađarski parlament traži da se jedan od brodova izgradi u mađarskom brodogradilištu u Rijeci, koji dotad nije izgradio nešto veće od razarača što je stvorilo odgađanja kao je navoz najprije trebao da bude produžen, na kraju je ipak dovršen, ali u Puli, 1914. godine. Nazvan je Sent Ištvan, po Sv. Stefanu.

Karakteristike uredi

Brodovi su bili naoružani topovima kalibra 305 milimetra istog tipa kao i na klasi Radecki u glavnoj teškoj bitnici, ali su bili postavljeni u četiri trocevne kule. Pomoćna bitnica je uključivala 12 ručno pokretanih topova kalibra 150 mm u bočnim kazematama. Radilo se o novom projektu Škode L/50, mase topa 6085 kg, s granatom od 45,5 kg, a samo zrno je imalo masu od 30,5 kg. Domet je bio izuzetan za topove tog kalibra, čak 15.000 m. Za svaki top ukrcavalo se po 180 granata.