Bohemond II od Antiohije

Bohemond II (1108–1130[1]) bio je princ Taranta i knez Antiohije od 1111. do smrti.

Bohemond II od Antiohije
Kovanica Bohemonda II
Suprug/a/e/ziAlice od Antiohije
OtacBohemond I od Antiohije
MajkaConstance od Francuske
Rođen/a1108
Umro/la1130

Rodio se u Italiji kao sin normanskog velmože i križarskog vođe Bohemonda I od Antiohije i francuske princeze Constance. U vrijeme rođenja mu se otac nalazio u Italiji, dok je Kneževinom Antiohijom kao regent vladao njegov rođak Tankred Galilejski. U Antiohiju, gdje su u međuvremenu kao regenti vladali Roger II od Salerna i kralj Balduin II od Jeruzalema, stigao je tek 1124. Svoje posjede u Apuliji je ostavio na upravu svom rođaku Guillaumeu II.

Godine 1127. Bohemond je napao muslimansko Kafartab, gdje je pobio sve stanovnike. Prilikom neuspjelog napada na Shaizar ga je lično sreo muslimanski vojskovođa i kroničar Usama ibn Munkid. Pokušaje da osvoji Alep je opteretilo sve veće neprijateljstvo sa Grofovijom Edesom i tamošnjim grofom Joscelinom I. U međuvremenu je 1128. njegove posjede u Italiji zauzeo Roger II od Sicilije.

Godine 1130. je krenuo u pohod na sjever, nastojeći osvojiti Armensku Kilikiju, zbog čega je tamošnji vladar Lav I sklopio savez sa Danišmendima i emirom Gazi Gümüshtiginom. Bohemond i njegova vojska su pali u zasjedu, gdje su uništeni. Bohemond je poginuo, a njegova balzamirana glava je poslana abasidskom kalifu u Bagdad.

Izvori uredi

  1. Maalouf, The Crusades Through Arab Eyes (1984)
Prethodi:
Bohemond I
princ Taranta
1111–1128
Slijedi:
Roger II
Prethodi:
Bohemond I
knez Antiohije
1111–1130
Slijedi:
Constance