Bogorodičina crkva na Vražjem kamenu

Crkva Presvete Bogorodice
Osnovni podaci
Mesto: Donja Trnica, Opština Trgovište
 SRB
Vrsta spomenika: Crkva
Vreme nastanka: XIV vek
Tip spomenika: Spomenik kulture od velikog značaja
Stepen zaštite:
Vlasnik: Republika Srbija
Nadležna ustanova za zaštitu: Zavod za zaštitu spomenika kulture
Nadležna institucija
Sedište:
Adresa:
Internet strana: www.turizamusrbiji.com/index.php?option=com_content&view=article&id=171:bogorodicina-crkva-na-vrazjem-kamenu&catid=37:kulturna-batina&Itemid=415

Bogorodičina crkva se nalazi kod sela Donja Trnica, nedaleko od Trgovišta i smeštena je u klisuri Pčinje, na Vražjem kamenu. Potiče iz srednjeg veka, a, usled odsustva istorijskih izvora, njeno podizanje se datira, na osnovu arhitekture i živopisa, između 1350. i 1380. godine. Do sada urađeni konzervatorski i restauratorski radovi, obuhvatili su obnovu svoda i smeštanje cele crkve pod jedan krov od kamenih ploča, na dve vode, kao i najpotrebnije zaštitne radove na živopisu, dok su tokom 2005. godine obavljeni radovi na sanaciji. Bogorodičina crkva se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja[1].

Arhitektura i živopis uredi

Crkva ima jednobrodnu osnovu, sa spolja polukružnom oltarskom apsidom i masivnim ikonostasom od kamena, koji naos odvaja od oltara. U XIX veku joj je dozidan narteks, koji se, po dimenzijama, nastavlja na nju. U nju se ulazi kroz dvoja vrata, smeštenih na zapadu i jugu, dok dva prozorčića na istočnoj strani, obezbeđuju, veoma slabo, svetlo njenoj unutrašnjosti. Iznad južnog ulaza, smeštene su tri niše, dok dekorativno smenjivanje, materijala upotrebljenih za gradnju, naročito dolazi do izražaja na apsidi, na čijem zidu opeka formira cik-cak šaru. Živopis Bogorodičine crkve nije očuvan u celini, a delo je dvojice slikara, o čemu jasno svedoče razlike u njihovim stilovima. Jedan je skloniji klasicističkim rešenjima, a drugi daje prednost ekspresiji[1]. Stojeće figure, veliki praz+scene bogorod živor.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Spomenici kulture u Srbiji: Bogorodičina crkva (sajt SANU) (sh) (en)
    (iz knjige „Spomeničko nasleđe Srbije: nepokretna kulturna dobra od izuzetnog i od velikog značaja“, članak Vražji kamen, Bogorodičina crkva)

Literatura uredi

Vidi još uredi