Bogatstvo je pojam koji se odnosi na dostupnost materijalnih ili nematerijalnih dobara, koji obogaćuju život. Danas se pojam bogatstvo često odnosi na novac i vlasništvo.

novac

Blagostanje (sh. blago + stanje) je pojam iz socioloških nauka i najtesnije je povezan sa subjektivnim doživljajem sreće. Blagostanje nastaje od viška vrednosti. Ali, za razliku od ekonomskog gledanja na višak vrednosti (vidi nacionalni dohodak), ovo je višak koji stvara osećaj sreće. Na primer, novac nije blagostanje ali ono što se dobija i kupuje za novac jeste.

Blagostanje nije mjerljivo, upravo zbog niza prefiksa koji se uz taj pojam vežu. Moguće je valorizirati jedino ekonomski i sociološki pojam "životni standard", koji usko korespondira s pojmom "blagostanje" te na temelju dobivenih rezultata analizirati stanje u društvu. U političkom kontekstu se kao indikator za materijalno blagostanje uglavnom uzima u obzir bruto domaći proizvod po stanovniku.

U suvremenom društvu se traži da i drugi aspekti blagostanja budu uključeni u političkom diskursu, primjerice, kvaliteta života kroz ugodan okoliš, mentalni razvoj i duhovnu ravnotežu.