Božidar Kalmeta

Božidar Kalmeta (Zadar, 15. I. 1958), hrvatski političar, aktualni ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske.

Božidar Kalmeta
Božidar Kalmeta

Inkumbent
Mandat
12. siječnja 2008.

Mandat
23. prosinca 2003. – 12. siječnja 2008.
Nasljednik Božidar Kalmeta
Damir Bajs (kao ministar turizma)

Rođenje 15. siječnja 1958.
Zadar
Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica

Diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlio se u poduzeću "Maraska" u Zadru, gdje je obavljao razne rukovodeće funkcije. Godine 1993. postao je zamjenikom gradonačelnika Zadra, a od 1994. do 2003. godine vršio je dužnost gradonačelnika. Od 1995. do 2003. bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru. Vršio je stranačke dužnost u Zadru i Zadarskoj županiji. Na VII. Općem saboru HDZ-a izabran je za potpredsjednika HDZ, pobijedivši Ivića Pašalića. Danas je član Predsjedništva HDZ-a

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izborna lista HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, čiji je nositelj bio Kalmeta, dobila je devet zastupničkih mjesta, čime je u velikoj mjeri doprinio izbornoj pobjedi HDZ-a na tim izborima. Nakon izbora, mandatar nove Vlade Ivo Sanader ponudio mu je mjesto ministra mora, turizma, prometa i razvitka. Kalmeta je tako došao na čelo jednog velikog resora (megaministarstva), koje je dotad obuhvaćalo tri ministarstava. Jedan od velikih uspjeha tog ministarstva pod vodstvom Kalmete jest završetak izgradnje Autoceste Zagreb-Split i nastavak daljnje izgradnje prometne infrastrukture.

Na parlamentarnim izborima 2007. ponovno je izborio zastupničko mjesto, ali je nastavio vršiti dužnost ministra u novoj Vladi.

Oženjen je i otac četvero djece. Govori engleski i talijanski.

Poveznice uredi