Boško Buha (general)

Boško Buha je bio general-major MUP-a Srbije. Rođen je 30. septembra 1959, a ubijen je 10. juna 2002.

Biografija uredi

Boško Buha je rođen u Virovitici u Hrvatskoj.

Fakultet narodne odbrane završio je u Zagrebu, a u Beograd dolazi 1991. posle izbijanja ratnih sukoba u Hrvatskoj i ubrzo postaje načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova u Sopotu, kod Beograda.

Za komandanta Policijske brigade SUP Beograd postavljen je 1998. godine. Buha je oko godinu dana proveo na Kosovu, gde je bio i tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. i gde je bio i ranjen.

Značajno je njegovo učešće u petoktobarskim promenama u Srbiji. Kao komandant policijske brigade SUP Beograd Buha je dobio zadatak da uz primenu sile prekine štrajk rudara u rudarskom basenu "Kolubara". Štrajk rudara Kolubare je bio jedan od ključnih elemenata uspeha prevrata. Buha dobijeni zadatak nije izvršio, još je i uspeo da obmane svoje pretpostavljene o pravim razmerama štrajka.

Za načelnika beogradskog MUP imenovan je 6. februara 2001. godine, a u čin general-majora unapređen je 1. juna iste godine. U trenutku smrti obavljao je funkciju pomoćnik načelnika resora Javne bezbednosti MUP Srbije.

Ubistvo uredi

Ubijen je 10. juna 2002. u Novom Beogradu u svojoj 43. godini. Zvanično policijsko saopštenje glasilo je:

„U 2:40, na parkingu ispred hotela 'Jugoslavija', nepoznati izvršilac, s više projektila iz automatskog oružja, ispaljenih iz neposredne blizine, teško je ranio pomoćnika načelnika resora Javne bezbednosti MUP Srbije, general-majora Boška Buhu dok je ulazio u vozilo. Teško ranjen general je kolima Hitne pomoći prebačen u Urgentni centar, gde je podlegao povredama.“

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Zanimljivosti uredi

General Buha je bio rođak deteta, narodnog heroja iz II svetskog rata, čije je ime takođe bilo Boško Buha. U njihovoj porodici postoji običaj da se svakom prvom muškom detetu iz kuće daje ime Boško.