Blajnd gardijan (engl. Blind Guardian, "Slepi čuvar") je nemačka pauer metal grupa iz gradića Krefelda, na zapadu Nemačke[1]. Pre nego što su uzeli ime Blajnd gardijan, izdali su dva demo-snimka pod imenom Lucifers heritedž (engl. Lucifer's Heritage, "Luciferovo nasleđe"). Mnogi spid i pauer metal bendovi ih navode kao najveći uticaj[2][3][4].

Blind Guardian
Muzički rad
Period aktivnosti1985. -
Mjesto osnivanjaNjemačka
ŽanrPower Metal
Članovi
Trenutni članoviHansi Kürsch
André Olbrich
Marcus SiepenF
Frederik Ehmke

Stihovi benda, koje piše pevač Hansi Kirš, su najčešće inspirisani delima Dž. R. R. Tolkina, Stivena Kinga i Majkla Murkoka, kao i tradicionalnim legendama i epovima[5]. Tokom godina, stalna tematika je stvorila povezanost članova benda sa putujućim bardovima.

Biografija uredi

Bend su osnovali pevač i basista Hansi Kirš i gitarista Andre Olbrih sredinom osamdesetih, u Krefeldu. Pre nazivanja benda imenom Blajnd gardijan, izdali su dva demo-snimka pod imenom Lucifers heritedž 1985. i 1986. godine[5]. U prvih nekoliko godina, članovi benda su se brzo smenjivali, ali su se već od 1987. godine ustalili u postavi: Kirš (vokal i bas-gitara), Olbrih (gitara), Markus Zipen (gitara) i Tomen Štauh (bubnjevi). U toj postavi su ostali zajedno narednih 18 godina.

Nakon što je Lucifers heritedž potpisao ugovor sa Nou remorsom, bend je promenio ime u Blajnd gardijan, da bi izbegli moguće povezanosti sa satanizmom. Svoj debi album, Battalions of Fear, izdat 1988. godine, je bio tipični spid metal album, sa primetnim uticajem Helovina[6]. Ova dva nemačka benda su bila blisko povezana, te je Kai Hansen, osnivač Helovina, po napuštanju svog benda (a pre formiranja Gama reja) gostovao na snimanju drugog albuma "gardijana", albuma Follow the Blind iz 1989. na kome je bend pokazao blago naginjanje ka pauer metalu[7]. Na njihovom trećem albumu, Tales from the Twilight World, upotreba hora i uticaja klasične muzike je stvorila melodičniji i "epskiji" zvuk.

Blajnd Gardijan je potpisao sa Virdžinom 1991. godine i izdao album Somewhere Far Beyond sledeće godine, kao i živi album Tokyo Tales godinu dana kasnije. Bivši producent Metalike, Fleming Rasmusen, je producirao naredna dva albuma, Imaginations from the Other Side (1995) i The Forgotten Tales (1996). Na kompilacijskom albumu The Forgotten Tales polovina materijala se sastojala iz obrada a polovina iz originalnog materijala, bilo ponovo snimljenog, bilo sa novim aranžmanom.

 
Blajnd gardijan na kocertu u Malmeu, septembar 2006.
Olbrih, Emke, Kirš, Zipen, Širen, Holcvart

U aprilu 1998. godine, izdali su album Nightfall in Middle-Earth, njihovo najpoznatije ostvarenje do danas, ostvarenje zbog koga Blajnd gardijan ljubitelji najčešće nazivaju "Tolkin-bendom". "Prepun himničnih refrena, recitala pretočenih u priče i gomile bombastičnog pauer metala koji naglašava svaki dramatični preokret", kako kaže Vinsent Jefriz sa sajta allmusic.com, "Nightfall in Middle-Earth je možda najveći trijumf Blajnd gardijana"[8]. Na konceptualnom albumu baziranom u potpunosti na "Silmarilionu" Dž. R. R. Tolkina, Blajnd Gardijan je prikazao neke uticaje folk roka, kao i upotrebu slojevitih pratećih vokala u stilu grupe Kvin. Od albuma "Nightfall" bas-gitaru u bendu svira Oliver Holcvart, koji se ne navodi kao član benda, kako bi Hansi mogao svu svoju pažnju da posveti samo pevanju. To je ujedno bio i poslednji album koji je producirao Rasmusen.

Album A Night at the Opera, nazvan po istoimenom albumu grupe Kvin je izdat četiri godine kasnije. Na ovom albumu bend se odrekao gotovo svih spid metal-elemenata sa početka karijere. Obilujući pauer i progresiv-metal zvukom, album su ispunjavale prenaglašene orkerstracijske pozadine i konstantna gitarska i vokalna preslojavanja[9]. Iako nije bio pravi konceptualni album, mnogi stihovi su kao zajedničku temu imali religiju i odnos između ljudskih i božanskih moći. Nakon tog albuma je usledio i živi album (jednostavno nazvan Live) izdat 2003. godine i DVD Imaginations Through the Looking Glass izdat naredne godine, koji je ujedno bio i poslednji snimljeni materijal benda na kome je učestvovao Tomen Štauh. Tomen je napustio bend usled muzičkog neslaganja[10] i uskoro je zamenjen Frederikom Emkeom. Album A Twist in the Myth je bio prvi na kome je učestvovao Emke.

Blajnd gardijan su nedavno učestvovali na snimanju muzike za fantazijski film "In the Name of the King: a Dungeon Siege Tale", koji je objavljen 2008. godine[11]. Hansi Kirš je takođe objavio nameru benda da snimi tematsku pesmu za RPG video-igru "Sacred 2: Fallen Angel"[12]. Prema skorašnjim intervjuima, pesma, nazvana "Sacred", neće biti izdata na posebnom singlu, već tek kao bonus-pesma na narednim albumu. Pisanje pesama za naredni album je započelo u vreme kada bend sprema svoj "orkestarski projekat". Još uvek nije određeno da li će prvo izdati studijski ili orkestarski album, ali se zna da novih izdanja neće biti pre 2010. godine[13].

Muzički stil uredi

Prva dva albuma Blajnd gardijana, Battalions of Fear i Follow the Blind, su bili tipični predstavnici spid metala. Počev od trećeg albuma, Tales from the Twilight World, "gardijani" su svoj zvuk postepeno sve više činili kompleksnijim, dodajući horske i orkestarske aranžmane u ponekim pesmama, primetno pod uticajem britanskog rok benda Kvin[14][15].

Muziku Blajnd gardijana karakterišu "stakato" gitare i dupli bas-bubnjevi, tipični za pauer metal. Tehnika "nasnimavanja", koju koriste najviše na snimcima gitara i vokala radi stvaranja "epskog" zvuka, stvara utisak velike armije muzičara koja svira jedinstveno i peva u harmoniji.

Sastav uredi

Sadašnji članovi uredi

Bivši članovi uredi

Gostujući muzičari uredi

Diskografija uredi

Studijski albumi uredi

Izvori uredi

  1. Blind Guardian. „Band: How it started...” (engleski). Arhivirano iz originala na datum 2007-06-30. Pristupljeno 15. 7. 2007. 
  2. No Life Till Metal
  3. „Nuclear Blast: Blind Guardian”. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-12. Pristupljeno 2012-04-02. 
  4. „Rock Hard Magazine”. Arhivirano iz originala na datum 2008-04-13. Pristupljeno 2012-04-02. 
  5. 5,0 5,1 Nuclear Blast. „Blind Guardian: Bio” (engleski). Arhivirano iz originala na datum 2007-07-07. Pristupljeno 15. 7. 2007. 
  6. „Battlions of Fear Review”. Pristupljeno 17. 2. 2008. 
  7. „Follow the Blind Review”. Pristupljeno 17. 2. 2008. 
  8. „Nightfall in Middle-Earth Review”. Pristupljeno 17. 2. 2008. 
  9. „A Night at the Opera Review”. Pristupljeno 17. 2. 2008. 
  10. Odlazak Tomena[mrtav link]
  11. „Various Artists – In the Name of the King. Soundtrack review”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-24. Pristupljeno 2012-04-02. 
  12. „Hansijevo pismo sajtu obožavalaca”. Arhivirano iz originala na datum 2008-01-08. Pristupljeno 2012-04-02. 
  13. Interview with the band
  14. Uticaj Kvina 'Night at the Opera', The Metal Observer, arhivirano iz originala na datum 2008-10-20, pristupljeno 2012-04-02 
  15. Uticaj Kvina, Blind Guardian official site, arhivirano iz originala na datum 2007-08-04, pristupljeno 2012-04-02 

Vanjske veze uredi