Bleddyn ap Cynfyn

Bleddyn ap Cynfyn (? - 1075) bio je velški princ koji je od 1063. do smrti vladao kraljevinama Gwynedd i Powys.

Bleddynova majka je bila princeza Angharad ferch Maredudd (iz dinastije Dinefwr, vladara državeDeheubarth), a otac njen drugi suprug Cynfyn ap Gwerstan, velmoža Kraljevine Powys Lord, o kome se vrlo malo zna. Majka mu je prethodno bila udana za Llywelyn ap Seisylla, a polubrat mu je bio Gruffudd ap Llywelyn, vladar koji je pod svojom vlašću ujedinio cijeli Wales.

Vlast je preuzeo nakon 1063. nakon Gruffudove pogibije u sukobu sa engleskim (anglosaksonskim) earlovima Haroldom Godwinsonom i Tostigom. Bleddyn je pri tome morao vlast dijeliti sa bratom Rhiwallon ap Cynfynom i drugi velškim velmožama. Bleddyn je sklopio savez sa Godwinsonovima, koji se poslije prenio na anglosaksonske earlove Mercije koji su se odupirali Normanima nakon invazije 1066. Godine 1069. je u bitci kod Mechaina ubio dva druga Gruffudova sina, ali je tada poginuo Rhiwalon; Bleddyn je otada sam vladao Gwyneddom i Powysom.

Godine 1073. je Bleddyn preživio pokušaj normanskog pustolova Roberta od Rhuddlana da ga ubije u zasjedi. Dvije godine kasnije je, međutim, pao kao žrtva ubistva koje je organizirao Rhys ab Owain, kralj države Deheubarth u južnom Walesu. Taj je događaj, prema navodima kasnijih velških kroničara, "duboko ražalostio Wales", jer se Bleddyn smatrao benevolentnim vladarom. Bleddynovu smrt je godine 1078. u bitci kod Goodwicka osvetio njegov rođak i nasljednik Caradog ap Gruffydd

Literatura uredi

Bleddyn ap Cynfyn
dinastija Mathrafal
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 1075
Kraljevske titule
Prethodi:
Gruffydd ap Llywelyn
kralj Gwynedda i Powysa
1063–1075
Slijedi:
Trahaearn ap Caradog (Gwynedd)
Iorwerth ap Bleddyn (Powys)