Bitka kod Yiquea

Bitka kod Yiquea (伊阙之战) se godine 293. pne. odigrala kod Yiuqea, današnjeg Longmena u blizini grada Luoyang u kineskoj provinciji Henan, između snaga, između snaga kralja Zhaoxianga od Qina na jednog, te saveza država Wei (魏) i Han (韩) na drugog strani. Iako su Qinove snage, pod komandom Bai Qija, bile dva puta slabije u ljudstvu od savezničkih, izvojevale su pobjedu, zarobivši njihovog vojskovođu Gongsun Xija (公孙喜), ubivši 240.000 vojnika i zauzevši 5 Han i Wei gradova. Savezničke države su bile prisiljene mirovnim ugovorom predati dio svojih teritorija državi Qin.

Bitka kod Yiquea
Datum 293. pne.
Lokacija Yique, Henan
Ishod Odlučujuća pobjeda Qina
Sukobljene strane
Država Qin Država Wei
Država Han
Komandanti i vođe
Bai Qi Gongsun Xi
Snage
120,000 240,000
Žrtve i gubici
nepoznati

Uvod uredi

Kraljevstvo Qin je ojačalo u 4. vijeku pne. postavši jednom od najvećih vojnih sila tadašnje Kine. Njeno je jačanje omogućilo i dugotrajno suparništvo država Wei i Han, koji na Qin jednostavno nisu obraćali pažnju. To se promijeniulo kada je Bai Qi godine 294. pne. napao jednu i osvojio jednu tvrđavu Države Wei.

Države Wei i Han su shvatile kakva im opasnost prijeti od Qina, te su sklopile savez te formirale veliku vojsku od 240.000 ljudi. Ona je zauzela obrambene položaje koji su se sastojali od pet gradova, riječnih prijelaza i planinskih prijevoja. Bai Qi je, pak, imao samo 120.000 ljudi pod svojom komandom. Iako nadmoćni, saveznici se, uvjereni kako je Bai Qi dobar general, nisu usudili direktno napasti, te je zavladala pat-pozicija koja je trajala do 293. pne.

Bitka uredi

Bai Qi je u tih godinu dana shvatio kako su Wei i Han još uvijek neprijateljski raspoloženi jedni prema drugima, te je primijenio strategiju podijeli pa vladaj. Poslao je izvdinice da otkriju koje su slabe točke savezničke obrane. Potom je lukavom demonstracijom, odnosno manjim zasjedama, glavninu vojske Hana namamio iz njenih položaja, udaljivši je od glavnine vojske Weija. Oslabljeni Wei su potom postali metom glavnog napada vojske Qina.

Iako taj napad nije imao odlučujući ishod, među oficirima Weija se proširilo mišljenje da ih je vojska Han namjerno ostavila na cjedilu. Kako je raslo neprijateljstvo, tako su na kraju oficiri države Han odlučili uistinu ostaviti svoje sumnjičave i nezahvalne saveznike na cjedilu, odnosno izbjegavati sudar s vojskom Qin. To je Bai Qi iskoristio kako bi se koncentrirao protiv Weija te osvojio njihova uporišta jedno za drugim.

Bai Qi se potom okrenuo protiv Hana, koji su bili prisiljeni na povlačenje. Međutim, zahvaljujući Qinovoj konjici su opkoljeni i prisiljeni na predaju. Među zarobljenima je bio i njihov komandant Gongsun Xi.

Posljedice uredi

Wei i Han su nakon bitke sklopili sporazum kojim su se odrekli svojih teritorija u zamjenu za mir. Qin je, pak, po prvi put počela širiti uticaj u centralnoj Kini. Dugoročne posljedice su, pak, bile trajno slabljenje država Han i Wei, koji su šezdesetak godina kasnije anektirane u državu Qin.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi