Bitka kod Muyea

Bitka kod Muyea (ili Mua) (牧野之戰) se odigrala u Kini godine 1046. pne. Njen ishod je bio slom dinastije Shang, i početak dinastije Zhou, odnosno nove faze u kineskoj historiji.

Bitka kod Muyea
Datum 1046. pne.
Lokacija Muye, jugozapadno od Yina, centralni Henan
Ishod pobjeda Zhoua
Sukobljene strane
Shang Zhou i saveznici
Komandanti i vođe
Di Xin Wu
Snage
530.000 Shang trupa 300 Zhou dvokolica
3,700 dvokolica iz pobunjenih kneževina
3.000 elitnih Zhou ratnika
45.000 Zhou pjeašaka
170.000 prebjeglih Shang robova

Pozadina uredi

Do 13. vijeka pne. utjecaj dinastije Shang je dopro do područja današnje provincije Gansu, a gdje je živio narod koji se zove Zhou. Kralj Wen od Zhoua (Ji Chang), vladar Zhoua, bio je vazal Shanga, a kralj Di Xin od Shanga (Kralj Zhou) mu je dao titulu "Grof Zapada". Di Xin je koristio Vojvodu Wena kako bi štitio zapadne granice, dok je sam vodio pohode na jugu i istoku.

S vremenom se, pak, Di Xin počeo plašiti Wenove sve veće moći, te ga je dao zatvoriti. Iako je Wen kasnije oslobođen, nastale su trajne napetosti između Shanga i Zhoua. Wen je počeo pripremati vojsku, a osvojio je nekoliko manjih država vazala Shanga kako bi postupno oslabio svog neprijatelja. Međutim, Wen je umro 1050. pne. prije nego što je stigao poduzeti završni pohod.

Di Xin je na te događaje obraćao malo pažnje, jer je sebe smatra zakonitim vladarom Kine koji je na položaj došao voljom neba.

Sin Vojvode Wena, Vojvoda Wu (Ji Fa) je nekoliko godina kasnije pokrenuo opobunu Zhoua. Vojvoda Wu je čekao nekoliko godina, uvjeren da još nije stigla "nebeska zapovijed" za pobunu.

Kada su se Ji (Zhou) pobunili, kineski narod im je uglavnom pružio podršku. Legende tvrde da je Di Xin vladavinu započeo kao dobar kralj. Ali nakon vjenčanja za Daji, postao je nemilosrdan, i mnogi podanici su snivali o kraju dinastije Shang.

Bitka uredi

Vokvoda Wu od Zhoua je vodio vojsku od 50.000 ljudi. Di Xinova vojska je bila na istoku u pohodu, ali je Di Xin ipak mogao skupiti oko 530.000 ljudi kako bi obranio prijestolnicu Yin. Da bi bio siguran u pobjedu, dao je naoružati 130.000 robova kako bi branio prijestolnicu. Međutim, robovi se nisu htjeli boriti za izopačenog Shang vladara, te su mnogi od njih prebjegli vojsci Zhoua.

Ovaj je događaj bitno oslabio moral Shang trupa. Kada je došlo do borbe, mnogi Shang vojnici se nisu htjeli boriti, nego su podigli koplja naopako u znak predaje. Neki od njih su se čak priključili Zhouu.

Ipak, mnoge su trupe ostale vjerne Shangu te je svejedno došlo do krvave bitke. Trupe Zhoua su bile bolje obučene, i s višim moralom. U jednom od juriša dvokolicama, Vojvoda Wu je uspio probiti obrambenu linjju Shanga. Di Xin je nakon toga bio prisiljen bježati prema svojoj palači, a preostale Shang trupe je uhvatila panika. Zhou su pobijedili i pokazali malo milosti prema poraženim Shang trupama, prolivši toliko krvi da su u njoj "mogla plivati debla".

Posljedice uredi

Nakon bitke se Di Xin dao okititi draguljima te je zapalio vatru i izgorio zajedno sa svojom palačom. Nakon što je pronašao Daji, Vojvoda Wu je je osobno pogubio. Shang službenici su pušteni iz zarobljeništva, a neki su kasnije poslali službenici Zhoua. Carsko skladište riže je odmah nakon bitke otvoreno kako bi se nahranio gladni narod.

Nakon bitke je Vojvoda Wu postao gospodarom svih važnih Shang'gradova. Proglasio je dinastiju Zhou, a sebe kraljem Wuom of Zhoua.