Bitka kod Lincolna (1141)

Bitka kod Lincolna, poznata i kao Prva bitka kod Lincolna odigrala se 2. februara 1141. kraj engleskog grada Lincoln za vrijeme građanskog rata zvanog Bezvlašće između snaga kralja Stephenu na jednoj, i pristaša carice Matilde na drugoj strani. Pristaše Matilde, kojima je zapovijedao njen polubrat Robert od Gloucestera, su odnijele pobjedu prilikom čega je Stephen zarobljen, a Matilda nakratko preuzela englesko prijestolje.

Bitka kod Lincolna
Deo Bezvlašća

Prikaz Bitke kod Lincolna u Historia Anglorum
Vrijeme:2. februar 1141
Mjesto:Lincoln
Rezultat: anžuvinska pobjeda
Sukobljene strane
Stephen od Bloisa Predaja Robert od Gloucestera
Snaga
1250 1,000
Žrtve i gubici
nepoznati nepoznato


Situacija pred bitku uredi

Tokom vladavine kralja Stivena od Engleske, uvek buntovni feudalci zapadne Engleske podigli su ustanak i oružjem zauzeli Linkoln. Početkom januara kralj Stiven ga je preoteo, ali je morao da opsedne buntovnike u utvrđenom zamku gde su se bili povukli. Grofovi Ranulf od Čestera i Robert od Glostera pošli su da deblokiraju zamak. Stiven nije izbora sem da primi bitku.

Bitka uredi

Kralj je rasporedio svoju malobrojnu vojsku u tri grupe ~ najveći deo vitezova je sjahao za borbu peške i okupio se oko kraljeve zastave zajedno sa milicijom grofovije i građanima Linkolna koji su bili naklonjeni kralju. Ispred linije su bile postavljene dve male grupe konjanika. Buntovnici su zauzeli sličan raspored, ali su na desnim krilu imali velške strelce. Po broju konjanika snege su bile prilično izjednačene, ali je, prema nekim izvorima, u broju pešadinaca Stiven bio jači.

Kraljevska konjica je bila razbijena u prvom naletu, pa više nije ni pokušavala da se prikupi i nastavi borbu a to je bilo ravno izdaji. Ostavljena kraljeva pešadija je podlegla u žestokoj borbi, a kralj Stiven je zarobljen.

Ova bitka je vođena u tipičnoj engleskoj taktici XIII veka.

Literatura uredi

  • Vojna enciklopedija, Linkoln
  • Petar Tomac, Vojna istorija, Beograd, 1959. g.
  • Kriston I. Arčer, Džon R. Feris, Holger H. Hervig i Timoti H. E. Travers, Svetska istorija ratovanja, Alexandria Press, Beograd, 2006. g.