Bitka kod Jietinga

Bitka kod Jietinga (街亭之戰) se odigrala godine 228. u zapadnoj Kini u doba Tri kraljevstva između snaga države Shu Han na jednoj i snaga države Cao Wei na drugoj strani. Predstavljala je kulminaciju tzv. Prve sjeverne ekspedicije koju je pokrenuo Zhuge Liang, regent i proslavljeni vojskovođa Shu Hana, sa ciljem da se osvoje područja države Cao Wei. Trupe Shu Hana na čelu sa Ma Suom i Wang Pingom su držale Jieting, grad koji je bio ključan za logistiku pohoda; njega su napale snage Cao Weija pod generalom Zhang Heom i iskoristile taktičku pogrešku Ma Sua kako bi trupama Shu Hana nanijele strahoviti poraz. Zhuge Liang je zbog toga bio prisiljen obustaviti svoju ekspediciju i povući se u Hanzhong te prepustiti Cao Weiju veliki dio teritorija. Ma Su je proglašen odgovornim za katastrofu i uhapšen, ali je umro prije pogubljenja.

Bitka kod Jietinga
Segment Prve sjeverne ekspedicije Shu u ratovima Tri kraljevstva

Samostrijel pokretan nožnim pedalama, korišten u bitci
Datum 228
Lokacija Jieting, Gansu
Ishod odlučujuća pobjeda Weija
Sukobljene strane
Cao Wei Shu Han
Komandanti i vođe
Zhang He Ma Su
Snage
50.000 ljudi cca. 50.000 ljudi
Žrtve i gubici
nepoznati nepoznati

Romansa Tri kraljevstva sadrži scenu u kojoj Zhuge Liang sa suzama u očima naređuje da se pogubi njegov prijatelj Ma Su. Ona se smatra jednom od najdramatičnijih u romanu i često se rekonstruira u kineskim operama.

Japanska poslovica, "pogubiti Ma Sua sa suzama" (泣いて馬謖を斬る naite Bashoku wo kiru?) opisuje običaj da se odgovorna osoba mora kazniti bez obzira na njene sposobnosti ili vlastite osjećaje prema njoj.

Izvori uredi